Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ατζέντα της εβδομάδας

Η γειτονιά του θυμάται τον Ν. Κούνδουρο

Η γειτονιά του Μετς θυμάται τον Νίκο Κούνδουρο και διοργανώνει το Σάββατο στον πεζόδρομο των Νικηφόρου Θεοτόκη και Ευγενίου Βουλγάρεως, εκδήλωση αφιερωμένη στον δημοφιλή σκηνοθέτη. Θα παραβρεθούν η σύντροφός του Σωτηρία Ματζίρη, η ηθοποιός Νίκη Παυλάκη θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία "Γράμματα από την Κριμαία - 1991" και "Μνήμη απειθάρχητη" (Άγρα), ενώ ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Μάριος Παπαγεωργίου θα μιλήσουν για τις ταινίες του. Ο εκδότης Γ. Σολδάτος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο "Οδύσσειες σωμάτων στο έργο του Ν. Κούνδουρου" (Αιγόκερως) και φίλοι και γείτονες θα θυμηθούν ιστορίες από τον αγαπημένο δημιουργό. Στο τέλος θα προβληθούν κινηματογραφικές διηγήσεις του Κούνδουρου σε σκηνοθεσία Τάκη Γιαννόπουλου. Στις 8 μ.μ.

Athens Open Air Film Festival

Με την ταινία «Η παρέα των λύκων» του Νιλ Τζόρνταν κάνει πρεμιέρα την Τρίτη το Athens Open Air Film Festival που είναι αφιερωμένο στο «British Gothic». Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260. Το δημοφιλές καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αθήνας περιλαμβάνει περισσότερες από 20 προβολές μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, παραλίες και μουσεία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι προβολές συνοδεύονται από ζωντανή μουσική. Στις 9.30 μ.μ.

Ο Ρίτσαρντ Φορντ στην Αθήνα

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Ρίτσαρντ Φορντ επισκέπτεται την Αθήνα για μια διάλεξη στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον συγγραφέα, τα βιβλία του οποίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, θα προλογίσει ο Χάρης Βλαβιανός. Την Τρίτη 13 Ιουνίου, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, στις 7.00 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

«50 χρόνια από το Πραξικόπημα»

Συζήτηση με θέμα «50 χρόνια από το Πραξικόπημα - από τη Δικτατορία στη Μεταπολίτευση» διοργανώνεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Θα μιλήσουν οι Διονύσης Ελευθεράτος, Ευγενία Λουπάκη, Μανόλης Πολέντας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Βαγγέλης Χερουβείμ. Ερμού 134, στις 7.30 μ.μ.

«Μια νότα μου χτυπά το τζάμι»

Μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνει παιχνίδια, εργαστήρια πηλού, κινουμένου σχεδίου, ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, χορού και μια συναυλία με τη συνθέτρια Τατιάνα Ζωγράφου και τίτλο «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι», διοργανώνεται στην πλατεία Τράιμπερ στο Μεταξουργείο από τους εθελοντές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Θα λειτουργεί επίσης και ανταλλακτικό παζάρι. Από τις 6 μ.μ.

Ξενάγηση στο Μουσείο Φωταερίου

Ένας ποντικός με το όνομα Ορέστης επιχειρεί να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι. Οι γονείς και τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην ξενάγηση με τίτλο «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι!», θα μεταμορφωθούν... σε μικρά τρωκτικά και θα τρυπώσουν σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου, θα γνωρίσουνε την ιστορία του Γκαζιού και την πορεία του εργοστασίου στον χρόνο. Στις 11 π.μ. Κόστος συμμετοχής 4 ευρώ το άτομο.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχίζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο νέος κυριακάτικος περίπατος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα "Ελλάδα - Αίγυπτος: μια διαχρονική διαπολιτισμική συνάντηση" μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Οι δράσεις συνοδεύουν την έκθεση «Οδύσσειες».

Ο Γιάννης Κασέτας στο Gazarte

Ο Γιάννης Κασέτας εμφανίζεται στο Gazarte στο πλαίσιο των Jazz Sundays. Ο γνωστός σαξοφωνίστας, θα παρουσιάσει προσωπικές του συνθέσεις από το τελευταίο του άλμπουμ "Nothern Lights". Βουτάδων και Ιάκχου, στο Γκάζι, στις 9.30 μ.μ., γενική είσοδος 4 ευρώ.

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Αμπάντ Φασιολίνσε θα παρουσιάσει το βιβλίο του ''Η λήθη» (Πατάκης) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Lea στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί του θα μιλήσει ο Ισπανός συγγραφέας και ελληνιστής Πέδρο Ολάγια. Στις 7.30 μ.μ.

«Μαντίλες, υμένες και σεξουαλική επανάσταση»

Μια από τις πιο τολμηρές γυναικείες φωνές των καιρών μας, η βραβευμένη Αμερικανοαιγύπτια δημοσιογράφος Μόνα Ελταχάουι, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να μιλήσει με θέμα “Μαντίλες, υμένες και σεξουαλική επανάσταση”. Θα συζητήσει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Οικονομάκου. Είσοδος δωρεάν με σειρά προτεραιότητας. Στις 7 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Συναυλία αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των Ανδρέα Καρακότα και Θανάση Μπιλιλή, που θα ερμηνεύσουν γνωστές, αγαπημένες και επιλεγμένες συνθέσεις του, προσαρμοσμένες για φωνή και πιάνο. Θα τους συνοδεύει η κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή. Στις 8.30 μ.μ.

«Τρίτη έξοδος»

Το cd “Τρίτη Έξοδος” που μόλις κυκλοφόρησε από την Μικρή Άρκτο, παρουσιάζεται από τους Γιάννη Βασιλόπουλο, Σπύρο Παρασκευάκο, Δήμητρα Σελεμίδου, Φοίβο Δεληβοριά και Παρασκευά Καρασούλο στον Ιανό. Συντονίζει η Φωτεινή Λαμπρίδη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των τραγουδιών από τη Δήμητρα Σελεμίδου. Σταδίου 24 στις 9.30 μ.μ.

Το πρόσφατο μυθιστόρημά του Πάµπλο Γκουτιέρεθ «Τα ανατρεπτικά βιβλία», (εκδόσεις Καστανιώτη) παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 9ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις - ΛΕΑ» στις 8.30 μ.μ. στην Τεχνόπολη. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά και η μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου.

Με θέμα «Η ποιητική του έρωτα και οι μυθολογικές απηχήσεις στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου» πραγματοποιείται διάλεξη της καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στις 6 μ.μ.

Θάνος Μικρούτσικος στο Ηρώδειο

Τραγούδια από όλη τη δισκογραφική του διαδρομή παρουσιάζει ο Θάνος Μικρούτσικος στο Ηρώδειο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 9 μ.μ.

«89 Χρόνια από τη γέννηση του Τσε»

Αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διοργανώνεται στο «Αλκυονίς new star art cinema». Περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, μουσικό πρόγραμμα και θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Η Αλεΐδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της». Ελεύθερη είσοδος. Ιουλιανού 42-46, στις 8 μ.μ.

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης

Αρχίζει η τελετή έναρξης της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά σε 150 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Στις 6 μ.μ.

Το νέο της βιβλίο "Τουρκία - Παραφροσύνη και μελαγχολία" (εκδ. Καστανιώτης), παρουσιάζει η Ετζέ Τεμελκουράν που συνομιλεί με την Μικέλα Χαρτουλάρη στον Ιανό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Οι συγγραφείς του κόσμου”. Σταδίου 24, στις 8.30 μ.μ.

Θωμάς Κοροβίνης

Το νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “Σκίρτημα Ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν” (εκδ. Άγρα) παρουσιάζεται στην ταράτσα των εκδόσεων από την Τίνα Μανδηλαρά και τον Κώστα Καλημέρη. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας. Ζωοδόχου Πηγής 99, στις 8 μ.μ.

Αφιέρωμα σε παραδοσιακούς οργανοποιούς

Αφιέρωμα σε Έλληνες οργανοποιούς και στα παραδοσιακά όργανα Σαντούρι και Κύμβαλο, πραγματοποιείται από σήμερα και για μια εβδομάδα στο “Τhe Βox”. Επίσης διοργανώνεται συναυλία από την Ορχήστρα Εμμέλεια. Είσοδος ελεύθερη. Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη, στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL