Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ξεκινούν στις 9 Ιουνίου τα Αισχύλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ξεκινούν στις 9 Ιουνίου τα Αισχύλεια

Με σταθερά και δυναμικά βήματα προσωρά η Ελευσίνα στη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτήν τη «σταθερή και αδιασάλευτη πορεία» -όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Τσουκαλάς- το φεστιβάλ «Αισχύλεια» που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται «η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη».

«Φέτος, με την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021, τα “Αισχύλεια” έρχονται να δώσουν τη δική τους δροσερή πνοή στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας» δήλωσε ο Γ.Τσουκαλάς, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, το οποίο -όπως είπε- περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων που προβάλλουν τη νέα καλλιτεχνική παραγωγή, την ντόπια ερασιτεχνική δημιουργία μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

«Η καθιέρωση και η αναγνώριση των Αισχυλείων μας επιφορτίζει κάθε χρόνο με την ευθύνη να γινόμαστε καλύτεροι, να βελτιώνουμε τις συνθήκες για τους χιλιάδες επισκέπτες μας από το Θριάσιο, το λεκανοπέδιο της Αττικής και από το εξωτερικό. Δεν είναι κομπασμός, αλλά νομίζουμε πως η προσπάθεια τόσων χρόνων και τόσων ανθρώπων για την προώθηση του πολιτισμού, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε στην προσέλευση όλο και περισσότερων Ευρωπαίων και όχι μόνο πολιτών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής των «Αισχυλείων», Κωνσταντίνα Μαρούγκα, τόνισε πως το φεστιβάλ, από το 1974 που χαράζει την πολιτιστική στρατηγική της πόλης, απέδειξε την αντοχή του στο χρόνο: «Αυτές τις τέσσερις δεκαετίες τα Αισχύλεια έχουν μεγαλώσει, έχουν ωριμάσει και το κυριότερο, δεν έχουν παρακμάσει. Αντίθετα, βρίσκουν συνεχώς τρόπους να ανανεώνονται. Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και δεν βρίσκεται απλά στον πυρήνα κάθε προσπάθειας, αλλά κινητοποιεί, συνενώνει ετερόκλητα στοιχεία, διαμορφώνοντας έτσι στο χρόνο τη νέα Ελευσίνα».

Ειδικότερα, από τις 9 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου τα Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν περί τις 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, διαλέξεις, διεθνή συνέδρια, αγώνες δρόμου και πάρτι. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ το φεστιβάλ έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό του και πολλές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια προσπάθεια «ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους».

«Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα»

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται στις 9 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης Στράτου «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής, αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

«Το καλοκαίρι του 2016, ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα έφερε ξανά ανθρώπους δίπλα μας. Οι απελπιστικές εικόνες που είδαμε με πάγωσαν. Σκεφτόμουν ότι η ζωή ξεπερνάει την τέχνη και αναρωτιόμουν τι ρόλο μπορεί να παίξει ο πολιτισμός σε μια εποχή ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε η Δανάη Στράτου.

Έμπνευση για την εγκατάσταση της στάθηκε το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αγέλαστος πέτρα», από όπου άντλησε και τον τίτλο του έργου της. Βασικός του χαρακτήρας είναι ο Παναγιώτης, ένας άστεγος που κουβαλά αρχαία σπαράγματα, τα οποία αφήνει στην πόρτα του μουσείου της Ελευσίνας. «Στην ταινία, ο σκηνοθέτης τον ρωτάει: “Παναγιώτη, εσύ πού μένεις; Πού είναι το σπίτι σου;” Έκπληκτος εκείνος του απαντά: “Πού να μένω; Πάνω στη γη, κάτω απ' τα σύννεφα”. Ακούγοντάς το, κατάλαβα ότι αυτό ενώνει όλους τους ανθρώπους. Όλοι ζούμε πάνω στη γη και κάτω απ' τα σύννεφα. Έτσι μπόρεσα να ξεμπλοκάρω συναισθηματικά και κατέληξα πως ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να προσπαθεί ν' αναδείξει τους προβληματισμούς της εποχής του» εξήγησε.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Μια σειρά παραστάσεων, διαλέξεων, περφόρμανς, και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο Παλαιό Ελαιουργείο παρουσιάζει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος- Baumstrasse (1-10 Ιουλίου), κάτω από την γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα. Οι εργασίες του 5ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή, ενώ η είσοδος για το κοινό, πλην της πρώτης εκδήλωσης, είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της «Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας» από τις 12-23 Ιουλίου παρουσιάζονται, επίσης στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραστάσεις που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο σε επίπεδο συγγραφής και παρουσίασης.

Το κύριο μέρος του φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή, 18 Αυγούστου, με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία υπό το φως της πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθεί, στις 23 Αυγούστου, συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ενώ στις 25 Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, μια τραγωδία για τον άνθρωπο. Στις 27 Αυγούστου η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater φέρνει χρώμα από την Ανατολή με την παράσταση «Goddess marriage», σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang.

Στις 28 Αυγούστου η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία με τίτλο «Δεύτερη Ζωή» ενώ στις 30 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνει το Θέατρο Αιχμή, που παρουσιάζει τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη.

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά (1/9) με την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία/ διασκευή Δημήτρη Αδάμη, από την ομάδα Μαγικές Σβούρες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου (3/9), η «Μήδεια» του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (6/9), η παράσταση «Επιτάφιος εν Ελευσίνι» του Χρήστου Δήμα με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» (8/9), η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, από το Εθνικό Θέατρο (11/9), η μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά με τους Γιάννη Κότσιρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Βασίλη Σκουλά (13/9), συναυλίες των Μίλτου Πασχαλίδη (15/9) και Λεωνίδα Μπαλάφα (16/9), η Ειρήνη του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (17/9), η «Συναναστροφή» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη (18/9), ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (20/9) και «Ο Γάμος του Λεπρέντη» του Μιλτιάδη Χουρμούζη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας (24/9).

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL