Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
150 αποχρώσεις του... μελανού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

150 αποχρώσεις του... μελανού

Τη δική τους οπτική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και όσα συμβαίνουν στη μετά Brexit εποχή στη χώρα τους δίνουν 28 σημαντικοί Βρετανοί σκιτσογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση. Το σκίτσο του Πίτερ Σρανκ

Περνώντας από το μετρό Συντάγματος μην παραξενευτείτε που θα δείτε όλη την Ευρώπη... στα πόδια σας. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων επιχειρεί τον γύρο της Ευρώπης σε... 150 γελοιογραφίες μέσα από την έκθεση που οργανώνει φέτος για δεύτερη χρονιά στον ίδιο χώρο, εστιάζοντας, τούτη τη φορά, στην Ευρώπη των μεγάλων σημερινών προβλημάτων και ελλειμμάτων. Με τον πικρό όσο και σαρκαστικό τίτλο "Sweet Europe - Γλυκιά Ευρώπη" τα έργα των Ελλήνων και των Βρετανών σκιτσογράφων, που εκτίθενται από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή 21 του μηνός, αποτυπώνουν το θολό πολιτικό τοπίο των ημερών μας. Με όπλο το χιούμορ, θέτουν ερωτήματα στους επισκέπτες για την τροχιά στην οποία έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτή την τόσο ταραγμένη "γλυκιά Ευρώπη".

Τη δική τους οπτική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και όσα συμβαίνουν στη μετά Brexit εποχή στη χώρα τους δίνουν 28 σημαντικοί Βρετανοί σκιτσογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, στην παράλληλη προσπάθεια της Λέσχης να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με γελοιογράφους από την υπόλοιπη Ευρώπη και να προβάλει την ελληνική γελοιογραφία εκτός Ελλάδας.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη, στις 8 μ.μ.) από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος αγκάλιασε την πρωτοβουλία της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων από την περσινή πρώτη της έκθεση και συνέβαλε ώστε φέτος η έκθεση να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων. Στη διοργάνωση μετέχουν επίσης η Περιφέρεια Αττικής, η Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Η περσινή έκθεση διοργανώθηκε αυθόρμητα από την ανάγκη των γελοιογράφων να σχολιάσουν την επικαιρότητα και όσα διαδραματίζονταν γύρω από το προσφυγικό. Παρουσιάστηκε στα ελληνικά νησιά που δέχονταν τότε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, για να καταλήξει στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος. Αφιερωμένη στο προσφυγικό αλλά και στον Γιάννη Καλαϊτζή, ο οποίος εκείνες τις ημέρες έφυγε από τη ζωή, γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. "Ήταν πολύ συγκινητικό που βλέπαμε να έρχονται πρόσφυγες, άντρες και γυναίκες, στην έκθεση και να κλαίνε μπροστά στα σκίτσα μας" λέει ο Soloup. "Ένα απόγευμα κάποιοι πρόσφυγες που επισκέφτηκαν την έκθεση στάθηκαν μπροστά στο σκίτσο της Έφης Ξένου που αποτύπωνε ένα προσφυγάκι και αναγνώρισαν τον μικρό με τον οποίο συνταξίδευαν στην ίδια βάρκα" συμπληρώνει ο Βαγγέλης Χερουβείμ, υπογραμμίζοντας την αυτονόητη συνέχεια της διοργάνωσης, με την επιδίωξη να επικεντρώνεται κάθε φορά σε μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Με διάθεση σαρκασμού και με το πενάκι έτοιμο να σχολιάσει τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα οι 29 Έλληνες και οι 28 Βρετανοί σκιτσογράφοι προσπαθούν να μιλήσουν για ένα θέμα που η καθεστηκυία των ευρωπαϊκών θεσμών αποφεύγει "όπως ο διάβολος το λιβάνι". "Ο τίτλος που επιλέξαμε φέτος αντικατοπτρίζει τις αντιφάσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, το γεγονός δηλαδή ότι από τη μία εξακολουθούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη των ιδεών και των ελευθεριών και από την άλλη μπροστά μας βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η Ευρώπη των εθνικισμών, της μισαλλοδοξίας, των κλειστών συνόρων και των κλειστών μυαλών, στην οποία μένουν να κινούνται ‘ελεύθερα’ μόνο τα εμπορεύματα και οι αξίες των χρηματιστών" λέει ο Soloup. "Η πραγματικότητα αυτή, μπροστά στις κλασικές ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, στις μέρες μας μοιάζει με κακό όνειρο" προσθέτει ο Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από τη φύση της δουλειάς τους "μαχητικοί" και "ετοιμοπόλεμοι" οι σκιτσογράφοι, στην προκειμένη περίπτωση ακόνισαν τα πενάκια τους για να αποτυπώσουν τη δική τους οπτική στο επίμαχο ζήτημα. Και επειδή στη φετινή συγκυρία, εκτός από μισαλλοδοξία, ακροδεξιές κορώνες και τον φόβο που ευνοήτως καλλιεργείται, υπάρχει και το δεδομένο του Brexit, οι Έλληνες σκιτσογράφοι προσκάλεσαν τους Βρετανούς συναδέλφους τους προκειμένου μέσα από τα έργα τους να ανταλλάξουν σκέψεις και οπτικές για την Ευρώπη της αποσύνθεσης.

"Η ταχύτητα των γεγονότων στην Ευρώπη ξεπερνά ακόμα κι αυτό που αρχικά είχαμε φανταστεί σχεδιάζοντας την έκθεση, αφού οι βρετανικές εκλογές του Ιουνίου κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρόσκλησή μας στους Βρετανούς γελοιογράφους. Όπως εμείς μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας με την κρίση, θεωρούμε πως θα είναι εξίσου ενδιαφέρον να δούμε πώς το βρετανικό χιούμορ αποτυπώνει όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη γηραιά Αλβιώνα" λέει ο Soloup. "Άσε που στο ενδιάμεσο συνταξιοδοτήθηκε και ο Φίλιππος. Ίσως ο τελευταίος Ευρωπαίος πια που συνταξιοδοτείται" προσθέτει ο Βαγγέλης Χερουβείμ με τη γνωστή σαρκαστική του διάθεση. "Δεν είναι μόνο Βρετανός, είναι γόνος της δανικής βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας ο Φίλιππος. Όλοι μια οικογένεια είμαστε εν τέλει" προσθέτει από την πλευρά του ο Τάσος Αναστασίου, εκτροχιάζοντας εντελώς τη συζήτηση. Σοβαρευόμενος ωστόσο, επισημαίνει ότι "μπορεί να μην είμαστε όλοι μια οικογένεια, αλλά ζούμε σε ένα κοινό σπίτι, που μας το έχουν πάρει ήδη οι τράπεζες".

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Καθημερινά θα βρίσκονται στον χώρο μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό.

Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) συμμετέχουν στην έκθεση οι Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από τη Μεγάλη Βρετανία συμμετέχουν οι Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL