Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Τις πύλες τους ανοίγουν περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι σήμερα υπό το φως της Πανσελήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις πύλες τους ανοίγουν περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι σήμερα υπό το φως της Πανσελήνου

(Photo Eurokinissi)

"Στο φως του φεγγαριού", με την αυγουστιάτικη πανσέληνο σήμερα περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια θα παραμείνουν ανοιχτοί για το ωραιότερο φεγγάρι του χρόνου και θα υποδεχτούν τους επισκέπτες τους με μουσικές, θεατρικές, ποιητικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και με δωρεάν ξεναγήσεις. Από τη Ζώνη του Έβρου ώς τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου η πανσέληνος δίνει το σήμα για πολιτιστικά δρώμενα ή απλώς για μια επίσκεψη με ελεύθερη είσοδο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 8 μ.μ. τη βραδιά της πανσελήνου, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στους χώρους αυτούς. Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τον Ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι επίσης ελεύθερη.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ) και θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λοχαγός (ΜΣ) Μιχαήλ Χασούρης.

Στον Λόφο Φιλοπάππου (άνδηρο Πικιώνη) η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων "Μουσική" θα παρουσιάσει μουσικές υπό τον τίτλο "Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου" (9.30 μ.μ.). Όσοι βρεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορούν να επισκευθούν δωρεάν την περιοδική έκθεση "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός" από τις 8 μ.μ. ώς τις 11 μ.μ. Στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αργυρώ Καπαρού παρουσιάζουν γνωστά τραγούδια της στιχουργού, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού ρεπερτορίου, υπό τον τίτλο "Μάτια μου η Ελλάδα" (9 μ.μ.). Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ο Γιώργος Ανδρέου και ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο παρουσιάζουν ένα κύκλο από γνωστά τραγούδια τους, με τις φωνές της Μελίνας Κανά και του Βασίλη Λέκκα, εγκαινιάζοντας παράλληλα τις εκδηλώσεις των φετινών "Ελευσινίων". Ο Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα στην Καλαύρεια Πόρου θα φιλοξενήσει κλασική μουσική.

Στη Θεσσαλονίκη, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (9.30 μ.μ.), ο Νότης Μαυρουδής, με οδηγό τις κιθάρες, τη δική του και του Γιώργου Τοσικιάν, και με τη φωνή της Μόρφως Τσαϊρέλη, παρουσιάζει δικά του τραγούδια, αλλά και μουσικό υλικό από τη μεγάλη δεξαμενή του ελληνικού τραγουδιού και της Λατινικής Αμερικής, ενώ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας και 40 νέοι μουσικοί τραγουδούν με τίτλο "Έλα να ακούσουμε απόψε το φεγγάρι" (9 μ.μ.).

Στη Χαλκιδική, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ολύνθου και ο νέος στεγασμένος εκθεσιακός χώρος του νεκροταφείου της αρχαίας Ακάνθου, στην Ιερισσό, θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από τη δύση του ηλίου έως τα μεσάνυχτα. Στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και συγκεκριμένα μπροστά από την Κλασική Στοά, θα τραγουδήσουν ο Ηλίας Λιούγκος και η Σοφία Αβραμίδου (9.15 μ.μ.), ενώ στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Κιλκίς το μουσικό σύνολο "Η πόλις" θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών (9 μ.μ.) Η είσοδος στους παραπάνω χώρους είναι ελεύθερη.

Στη Βεργίνα, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, θα πραγματοποιηθεί «λαϊκό πανηγύρι στο αυγουστιάτικο φεγγάρι» με μασκοφόρους, κατσούλια, ζουρνάδες και γκάιντες από το Ρουμλούκι και τη Μακεδονία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας πραγματοποιείται συναυλία με σόλο σαξόφωνο από την Άννα Παπανίδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα το μουσικό σχήμα των Ν. Ζιαμπάκα και Ν. Παπαδόπουλου παρουσιάζει έντεχνη ελληνική μουσική και στον αρχαιολογικό χώρο Λόγγου Έδεσσας με τίτλο "Τι φεγγάρι απόψε!..." παρουσιάζεται η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου.

Στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Μπάσης και οι Γιώργος Παπαχριστούλης (πιάνο) και Μανώλης Γεωγοστάθης (μπουζούκι) παρουσιάζουν το προγραμμα "Από το Βυζάντιο ώς σήμερα - Στο φως του φεγγαριού" με βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια, λαϊκή και έντεχνη μουσική, ενώ στον Αρχαιολογικό Χώρο Κασσώπης στης Πρέβεζα θα προβληθεί η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου "Άκουσα τον θεό να κλαίει" (9.10 μ.μ.). Στον Αρχαιολογικό Χώρο Εμποριού της Χίου ο Χρήστος Θηβαίος και το "Τριφωνο" τραγουδούν "Στου φεγγαριού τις οχθες", ενώ στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, στα Χανιά, η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η προσπάθεια να ενωθούν νοερά όσα νησιά του νότιου Αιγαίου συμμετέχουν στη γιορτή (Άνδρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μήλος, Αμοργός, Σίφνος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Σαντορίνη, Σύρος, Ικαρία, Σάμος), καθώς στις 22:00 ή/και στις 23:00 θα ακουστεί το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» σε απαγγελία των Άντι Γκαρσία (1996, από την ταινία του «Marcos Zurinaga Muerte en Granada»), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).

Επίσης, στις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις προστίθενται ακόμα εννέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού οι εννέα επιπλέον εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Στο Λόφο "Αρουβίγλι" Ιερισσού μέσα στην αρχαιολογική ζώνη πραγματοποιείται εκδήλωση με ελληνική έντεχνη μουσική σε συνεργασία με τους συλλόγους "Φίλοι του περιβάλλοντος", "Ιερισσιώτες Θεσσαλονίκης" και "Επαγγελματίες Ιερισσού".

Στην Αρχαία Αγορά Φιλίππων φιλοξενείται η μουσική εκδήλωση "Νότες στην Πανσέληνο" από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου παρουσιάζεται "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιμένα Θάσου.

Στον αρχαιολογικό Χώρο Καλής Βρύσης του Δήμου Προσοτσάνης πραγματοποιείται η εκδήλωση "Αρχαίο Πνεύμα Ελληνικό, Ήχος και Φως" από το μουσικό σχήμα του Ηρακλή Σιδέρη.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλατανιάς, Δήμου Παρανεστίου πραγματοποιείται η εκδήλωση "Αστρονομική Παρατήρηση" με το Σύλλογο Αστροφυσικών Δράμας 'Πήγασος'.

Στο Μουσείο Καβάλας φιλοξενείται η "Πανσέληνος στο Μουσείο" Μνήμη και μουσικές από το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδος.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας παρουσιάζεται μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

Στον Αρχαιολογικό χώρο Ελέας δίνεται συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου.

Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής "Ιουστινιανός", στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής πραγματοποιείται μουσικοχορευτική βραδιά με τίτλο "Ελάτε να χορέψουμε κάτω από το φως του φεγγαριού», με το DJ Στάθη Παναγιωτόπουλο. Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό "Hellenic World Radio" (www.hwradio.net).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL