Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανοίγει το Χημείο

Το κτήριο οικοδομήθηκε στα τέλη του 1870 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 απέκτησε το κεντρικό αμφιθέατρο αργότερα τον τρίτο όροφό του. Κατά καιρούς, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, στέγασε το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους

To ιστορικό κτήριο της οδού Σόλωνος, το "Παλαιό Χημείο", από την έδρα και τα έδρανα του οποίου πέρασε η αφρόκρεμα των θετικών επιστημών της Ελλάδας και παράλληλα συνδέθηκε με τους δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και καθηγητών του στην Κατοχή και τη Δικτατορία, με ανανεωμένη πλέον όψη και χρήση, φιλοξενεί από σήμερα τη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και σε επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει σε ειδικούς χώρους.

Το κτήριο οικοδομήθηκε στα τέλη του 1870 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 απέκτησε το κεντρικό αμφιθέατρο αργότερα τον τρίτο όροφό του. Κατά καιρούς, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, στέγασε το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, τη Γεωδαιτική Επιτροπή, τη Θαλασσογραφική Επιτροπή, αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλωστε την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 12 Οκτωβρίου 1944, ο πειραματικός σταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος τη χαρμόσυνη είδηση της Απελευθέρωσης.

Οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν το 2002 με αρχικό προγραμματισμό αποπεράτωσης το 2008. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν εννέα ακόμα χρόνια προκειμένου να παραδοθεί για χρήση, δημιουργώντας όλο αυτό το διάστημα αρκετές υποψίες ακόμα και για την τύχη του ίδιου του κτηρίου. Με την ανακαίνισή του, εκτός από τη βιβλιοθήκη της Νομικής και το Μουσείο Ιστορίας Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, το ιστορικό μεγάλο αμφιθέατρο και το μικρό μετά την κεντρική είσοδο θα φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Δείτε όλα τα σχόλια