Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
To Adaptation Film Festival έρχεται στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To Adaptation Film Festival έρχεται στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος»

Προβολές ταινιών σε πρεμιέρα, αλλά και παλαιότερων κλασικών, πάρτι, σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», στο πλαίσιο του νέου κινηματογραφικού φεστιβάλ, Adaptation Film Festival, που συνδιοργανώνουν η MoovieReel και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το φεστιβάλ, που εστιάζει αποκλειστικά σε προσαρμογές λογοτεχνικών και θεατρικών έργων καθώς και graphic novels, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, από τις 2 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2017.

Η επίσημη έναρξη του 1ου Adaptation Film Festival, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, με την πανελλήνια πρεμιέρα της -υποψήφιας για 3 Goya- ταινίας του Agustí Villaronga «Ο Βασιλιάς της Αβάνας / El Rey de la Habana», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του Pedro Juan Gutiérrez, τον συγγραφέα που τα διεθνή Μέσα έχουν χαρακτηρίσει ως «κουβανό απόγονο του Charles Bukowski».

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει party με ελεύθερη είσοδο στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Μετρό Ακρόπολη), από την ομάδα του κινηματογραφικού site Cinepivates.gr και guest DJs τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο και τον DJ και μουσικό παραγωγό Στέλιο Καραμπίνα. Special guest DJ, o μουσικός και συγγραφέας, Μιχάλης Δέλτα.
Ανάμεσα στις προβολές του Adaptation Film Festival θα προβληθεί σε avant-première, η νέα ταινία του Fatih Akin, «Βερολίνο, Αντίο / Tschick», μεταφορά του best-seller του Wolfgang Herrndorf, «Βερολίνο, γεια» (Εκδόσεις Κριτική).

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο. Ακόμη μια πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα είναι η -προτεινόμενη για 9 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας- "Η Κόρη / The Daughter" του Simon Stone, με τους Geoffrey Rush, Miranda Ottο και Sam Neill. Η ταινία, βασισμένη στο θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια», αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στις αίθουσες.

Από το Φεστιβάλ Καννών (εναρκτήρια ταινία του τμήματος Un Certain Regard το 2015), έρχεται μία ακόμη πρεμιέρα, η ιαπωνική ταινία "Γλυκό Φασόλι / Sweet Bean", της Naomi Kawase, βασισμένη στο βιβλίο "An" του Durian Sukegawa, μια τρυφερή ιστορία που κέρδισε κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, για την πρωτότυπη και ταυτόχρονα ανθρώπινη ματιά της. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο.

Το Adaptation Film Festival καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών ειδών, που δε θα αφήσει κανένα βιβλιόφιλο (και σινεφίλ) παραπονεμένο, όπως φαίνεται από τις ταινίες "Η Σιωπή των Δέντρων / The Treatment" , "Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά / Psiconautas, los niños olvidados" , "Τα Ορφανά του Ελ Ντοράντο / The Orphans of Eldorado", "Ταιριάζει; / Match» και "Η Καταιγίδα Μέσα της / The Storm Inside".

Φυσικά δε θα λείψουν και παλαιότερες, κλασικές ταινίες του είδους, όπως "Η Δημαρχία του Οιδίποδα / Oedipo Alcalde", "Ο Κύριος Προυστ /Céleste" και το "Χιροσίμα Αγάπη Μου / Hiroshima Mon Amour").

Επίσης θα προβληθεί «Η Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, το παράξενο σύμπαν της οποίας δομείται από κείμενα των Raymond Chandler, Philip K. Dick, Daphne du Maurier και Herman Raucher.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας θα προηγηθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Χρήστο Χουλιάρα, μοντέρ στις τελευταίες ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη, και τον συγγραφέα και διδάκτορα φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Δάνη Κουμασίδη. Τη συζήτηση συντονίζει η κριτικός κινηματογράφου, Αγγελική Στελλάκη.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το Adaptation Film Festival κατεβάζει επίσημα αυλαία με την ταινία που βραβεύτηκε στο διεθνές φεστιβάλ του Karlovy Vary "Παράδοξη Ευτυχία / Original Bliss" του Sven Taddicken, με τους Martina Gedeck (Οι Ζωές των 'Αλλων) και Ulrich Tukur (Η Λευκή Κορδέλα), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της A.L. Kennedy. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Μάρτιο.

Παράλληλες δράσεις

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα παρουσιαστεί το έργο του Pedro Juan Gutiérrez, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο, ενώ στο πλαίσιο της δράσης "Petit Plan - Κινηματογράφος για εφήβους" θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο για Λύκεια της Αττικής οι ταινίες «Βικτώρια» (μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του νομπελίστα Knut Hamsun), «Είμαι η Νοτζούμ: 10 Ετών και Διαζευγμένη» (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα) και «Εγκρίνεται η Υιοθεσία» (βασισμένη στο comic album, Couleur de peau: miel). Για δηλώσεις συμμετοχής στοwww.petitplan.org.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης "Gros Plan", για την καταγραφή των τάσεων του Ελληνικού κοινού, θα προβληθούν οι ταινίες «Θραύσματα Αγάπης» (βασισμένη στο μυθιστόρημα Fragmentos de amor furtivo) και «Η Ανάκριση» (η περιβόητη ανάκριση του διοικητή του 'Αουσβιτς, Ρούντολφ Ες, λίγο πριν την εκτέλεσή του, βασισμένη σε στοιχεία της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL