Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μαρζάν Σατραπί: / Μαρζάν Σατραπί: "Ο ρατσιστικός λόγος μολύνει την κοινωνία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρζάν Σατραπί: / Μαρζάν Σατραπί: "Ο ρατσιστικός λόγος μολύνει την κοινωνία"

Η δημιουργός του φημισμένου κόμικς Περσέπολη Μαρζάν Σατραπί βρέθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου σήμερα να «κουτσομπολέψει», όπως κάνουν οι ηρωίδες της, με τη δημοσιογράφο Άννα Δαμιανίδη στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 7 μ.μ.

Αεικίνητη, ετοιμόλογη και εμφανώς αθυρόστομη, βρέθηκε ανάμεσα σε δημοσιογράφους για μια συζήτηση γνωριμίας προειδοποιώντας: «Είμαι αρκετά κλειστός χαρακτήρας και δεν μου αρέσει να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Συνήθως προτιμώ να είμαι μόνη ή με στενούς φίλους». Όταν μετά από μία ώρα η συζήτηση έβαινε προς το τέλος της κι αφού είχε αναφερθεί σε θέματα τόσο διαφορετικά όσο ο Ντόναλντ Τραμπ, η ιρανική ποίηση, ο Ντοστογιέφσκι, ο φεμινισμός ή ο Γ.Σ. Μπαχ, είπε χαμογελώντας: «Για μια ή δυο ώρες χαίρομαι να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους...».

Στην Αθήνα είχε πρωτοέρθει πριν από χρόνια για ένα φεστιβάλ κόμικς. «Όλοι παραπονιούνταν για το νέφος εκτός από μένα, αφού η Τεχεράνη έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα μόλυνσης» λέει. Στην οποία δεν έχει ξαναπάει εδώ και 27 χρόνια, καθώς φοβάται ότι θα συλληφθεί. Άλλωστε δεν αισθάνεται ότι η ίδια μπορεί να σημαίνει πια κάτι για τις νεότερες γενιές στο Ιράν. «Η μαντήλα ήταν πρόβλημα για τη δική μου γενιά, όχι για τους σημερινούς νέους» παραδέχεται. «Δεν είμαι η Ιρανή Πασιονάρια».

Κι όμως, αν για κάτι μιλάει πραγματικά με πάθος, είναι ενάντια στον ρατσισμό, χωρίς τον παραμικρό συμβιβασμό. «Το ότι κάποιος είναι άνεργος δεν του δίνει το δικαίωμα να μπει στο λεωφορείο και να πει ‘κατέβα κάτω, αράπη’» λέει και συνεχίζει: «Ο ρατσιστικός λόγος του Τραμπ μολύνει την κοινωνία». Το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς είναι και ένας από τους λόγους που η ίδια την ψηφίζει. «Μου αρέσει να πληρώνω φόρους, από αυτούς χρηματοδοτήθηκε το πανεπιστήμιο όπου σπούδασα».

Όσο για την ιρανική επανάσταση του 1979, «το να την αρνηθείς σημαίνει να αρνηθείς την ανατροπή του δικτάτορα σάχη, την πορεία προς τη δημοκρατία». Ήρωάς της όμως παραμένει ο Μοσαντέκ, ο δημοκρατικός ηγέτης που ανατράπηκε με αμερικανικό πραξικόπημα το 1953. Όσο για το «ελληνικό πρόβλημα» της Ευρώπης, έδειξε την αλληλεγγύη της, όπως είπε, αγοράζοντας δεκάδες κούτες τσιγάρα Σαντέ και καπνίζοντάς τα δημοσίως!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL