Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ / Τα Ματωμένα Χώματα τραγουδούν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ / Τα Ματωμένα Χώματα τραγουδούν...

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Ελβετία» στον Βύρωνα, τη Δευτέρα το βράδυ, τραγούδια και χοροί της Μικράς Ασίας ξεσήκωσαν τους θεατές της μουσικής παράστασης «Ματωμένα Χώματα, τραγουδιών αρώματα», που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και η τοπική Μουσική Σχολή «Εν Ωδαίς» με την έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου Βύρωνα και του υπουργείου Πολιτισμού.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης ανέφερε μεταξύ των άλλων: "Η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε τις προσφυγικές μας καταβολές με το σύγχρονο προσφυγικό. Στην αλληλέγγυα στάση που οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν βίαια τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το οφείλουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους δικούς μας πρόσφυγες".

Συγκινητική ήταν η σύντομη παρέμβαση του Νίκου Μπελογιάννη, γιου του εκτελεσμένου ήρωα και της Έλλης Παππά, που μεγάλωσε στα χέρια της Διδώς Σωτηρίου, που αναφέρθηκε στο πώς γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1962 το σπουδαίο βιβλίο της Μικρασιάτισσας συγγραφέως που αναδεικνύει τα δεινά της Σμύρνης και τις εμπειρίες συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων πριν από το 1922.

Από τους συνδιοργανωτές τιμήθηκαν οι βετεράνοι καλλιτέχνες της μικρασιατικής μουσικής Νίκος και Γιασεμί Σαραγούδα, ενώ η Σχολή «Εν Ωδαίς», που διευθύνει ο Γιώργος Ντόβολος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Πολυμήλη» της Καισαριανής, παρουσίασε ένα εξαιρετικό μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα, με κύριο ερμηνευτή τον ίδιο τον Γ. Ντόβολο, αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. Την εκδήλωση συντόνισε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η ηθοποιός Μαρία Λεμεσού και η Μαρία Κωνσταντινίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL