Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Η νέα αμερικανική πρωτοπορία στη Στέγη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα αμερικανική πρωτοπορία στη Στέγη

Michelle Ellsworth

Τον φόβο τους ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ, καθώς η τρομακτική "κληρονομιά" του θα συνεχίσει να υπάρχει, εξέφρασαν η Abigail Browde και ο Michael Silverstone, που βρέθηκαν χθες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο τους The Record, με το οποίο ξεκινούν οι δεκαπενθήμερες εκδηλώσεις του κύκλου Made in USA, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Αντιθέτως, ο Trajal Harrell, χορογράφος της παράστασης Judson Church is Ringing in Harlem, που θα παρουσιαστεί την ίδια ημέρα, δήλωσε "αισιόδοξος μέχρι να διαψευστεί": "Περιμένω την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ".

Ερωτήσεις αναπόφευκτες, καθώς η παρουσίαση συνέπιπτε με την ημέρα των εκλογών, για τις οποίες οι νεαροί καλλιτέχνες ήταν κάθε άλλο παρά αδιάφοροι, μολονότι παραδέχτηκαν ότι, ζώντας "προστατευμένοι" στη Νέα Υόρκη, είχαν άγνοια γι' αυτά που συνέβαιναν στην υπόλοιπη χώρα.

Η νεότερη αμερικανική πρωτοπορία, αντιπροσωπευτικά δείγματα της οποίας φιλοδοξεί να παρουσιάσει το φεστιβάλ Made in USA, διαπραγματεύεται την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, αλλά και κατηγορίες όπως του φύλου, της φυλής, του σεξουαλικού προσανατολισμού, μέσα από υβριδικές σκηνικές φόρμες, στα όρια περφόρμανς, χορού, θεάτρου και εγκατάστασης, όπως τόνισε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κάτια Αρφαρά.

Μεταξύ χορογραφίας και ζωντανού θεάτρου, το The Record μεταφέρει στη σκηνή 46 άγνωστους μεταξύ τους Αθηναίους, σε μια μινιμαλιστική χορογραφία που θέλει να αποτελέσει ένα πορτρέτο της πόλης, όπως είπε η Abigail Browde, καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, που ενώνονται μέσω της περφόρμανς.

Ο Trajal Harrell, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, επιδιώκει μέσα από τη δική του παράσταση να φέρει κοντά δύο διαχωρισμένους κόσμους, αυτόν του μεταμοντέρνου χορού κι εκείνον της χορευτικής κουλτούρας του Χάρλεμ, ανιχνεύοντας, όπως είπε, το αποτέλεσμα της συνάντησης ενός μη κυρίαρχου είδους με τον χώρο της κυρίαρχης κουλτούρας.

Μολονότι αρκετές από τις 11 παραστάσεις είναι στα αγγλικά, λόγω του αυτοσχεδιαστικού τους χαρακτήρα, δεν λείπουν καινούργιες ματιές πάνω σε κλασικά κείμενα, όπως του Daniel Fish στις Τρεις αδελφές (Who Left This Fork Here) ή το πολυμεσικό σόλο της Michelle Ellsworth Phone Homer, με επίκεντρο μια πολιτική ανάγνωση της Κλυταιμνήστρας του Ομήρου και του Αισχύλου που η καλλιτέχνις συνέθεσε στην Κάλυμνο. Ακόμη, παρουσιάζονται δύο έργα του εμβληματικού δραματουργού Richard Maxwell (The Evening και Showcase).

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από 13 έως 29/11, ενώ στις 18/11 θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα "Κριτικές προσεγγίσεις στη σύγχρονη αμερικανική πειραματική σκηνή" και διεθνείς συμμετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL