Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Με καινοτομίες και βήμα στους νέους καλλιτέχνες ξεκινά το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με καινοτομίες και βήμα στους νέους καλλιτέχνες ξεκινά το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Με δύο σημαντικές καινοτομίες -τη συμμετοχή αποκλειστικά νέων σε ηλικία Ελλήνων σολίστ, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, καθώς και την παρουσίαση, για πρώτη φορά, του συνολικού έργου του Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα- διοργανώνεται από αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από δύο επαγγελματίες πιανίστες, τους Νίκο Κυριόσογλου και Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, πριν από περίπου πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια κοινής τους αναζήτησης να οργανώσουν έναν κύκλο συναυλιών με βάση τη δουλειά τους. Από το 2012 και για περισσότερο από έναν μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

"Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, δύο κεντρικές ενότητες που είναι τα ατομικά ρεσιτάλ πιάνου (πέντε κάθε χρονιά), τις συναυλίες της λήξης και τις παράλληλες δράσεις - ένα Μasterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών εκτός Θεσσαλονίκης- τόνισε ο πιανίστας και οργανωτής του Φεστιβάλ, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.

“Φέτος το Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από δύο καινοτομίες: η πρώτη και σημαντικότερη είναι ότι για πρώτη φορά ολόκληρο το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε πιανίστες της νέας γενιάς, σπουδαίους Έλληνες σολίστες 20-35 ετών, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό. Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι στη λήξη του φετινού φεστιβάλ, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόκληρο το έργο του Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη”, υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν φέτος τετραήμερο Masterclass πιάνου με τον Δημήτρη Τουφεξή στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη. Ακόμη, από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο ΚΩΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους Έλληνες πιανίστες έως 25 ετών, πέρα από τα χρηματικά έπαθλα, προσφέρει την ευκαιρία στους βραβευθέντες να εμφανισθούν σε χώρους αναγνωρισμένου κύρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε ρεσιτάλ, γκαλά πιάνου και συναυλίες με ορχήστρες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του Φεστιβάλ Πιάνου είναι να προωθήσει την καλλιτεχνική παιδεία, να δώσει βήμα στους νέους καλλιτέχνες και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

“Θέλουμε οι άνθρωποι της πόλης να αγαπήσουν περισσότερο τη μουσική, (όσοι είναι μυημένοι προφανώς την έχουν αγαπήσει), προσπαθούμενα ανοίξουμε το ακροατήριο και προς ένα κοινό που πιθανώς δεν έχει εξοικειωθεί τόσο με αυτό που λέμε κλασική ευρωπαϊκή μουσική και να δώσουμε ερέθισμα ειδικά φέτος που παίζουν τόσο νέοι εξαιρετικοί πιανίστες σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική” τόνισε ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.

Το Φεστιβάλ αρχίζει αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου με ρεσιτάλ του Κωνσταντίνου Δεστούνη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 20.30. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν ρεσιτάλ και τα υπόλοιπα Σάββατα του Νοεμβρίου με τους Βασίλη Βαρβαρέσο, Νικόλαο Σαββίδη, Κωνσταντίνο Βαλιανάτο και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου με τον Τριαντάφυλλο Λιώτη.

Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο και ορχήστρα του F. Chopin σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (στις 20.30) με τους Πέννυ Τσιλιβάκου, Νεφέλη Μούσουρα, Πάρι Τσενίκογλου, Ελεονώρα Αποστολίδη, Αλέξανδρο Σαρακενίδη και Αλεξία Μουζά υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL