Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
"Σπουδή στην Οδύσσεια" εις μνήμην Νίκου Καζαντζάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σπουδή στην Οδύσσεια" εις μνήμην Νίκου Καζαντζάκη

Ήταν σαν σήμερα όταν ο Νίκος Καζαντζάκης άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Τιμώντας τη μνήμη του, η γκαλερί Καπλανών επιλέγει τη σημερινή επέτειο και εγκαινιάζει, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art, Βαλαωρίτου 9Γ, ομαδική έκθεση με τίτλο “Σπουδή στην Οδύσσεια” με τη συμμετοχή τριάντα πέντε εικαστικών δημιουργών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μεικτής τεχνικής, όπου καθένας από τους καλλιτέχνες έχει επιλέξει τουλάχιστον μία λέξη από το εμβληματικό έργο του Καζαντζάκη, “Οδύσσεια”, δημιουργώντας ένα έργο βασιζόμενος σε εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία αυτής της λέξης.

Πρόκειται για λέξεις αθησαύριστες, καθώς δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό της Κοινής Νέας Ελληνικής, με αποτέλεσμα οι πίνακες να συντάσσουν ένα «Αλφαβητάρι» του έργου από το Α ώς το Ω.

Η έκθεση θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το 2017, που έχει ανακηρυχθεί «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο, όπου θα διοργανωθεί συνέδριο, 13 και 14 Οκτωβρίου, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που πλαισιώνεται από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Κατεύθυνσης Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή - γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη, θα εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος που θα περιλαμβάνει όλα τα εικαστικά έργα που έχουν δημιουργηθεί.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11 π.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. - 4 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL