Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση

Ημέρα της απελευθέρωσης, τμήμα του ΕΛΑΣ παρελαύνει σε γειτονιά της Αθήνας (Φωτογραφικό αρχείο ΑΣΚΙ)

Επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σήμερα, σηματοδοτεί την κορύφωση των εκδηλώσεων του κύκλου "12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα ελεύθερη", με τη μεγάλη ανοιχτή συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη, στην πλατεία Κοτζιά, στις 8 μ.μ., με τίτλο «Τραγουδάμε και τιμάμε την ελεύθερη Αθήνα».

Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν έργα από το δικό τους ρεπερτόριο, αλλά και τραγούδια της εποχής του πολέμου και της Κατοχής, δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους να γιορτάσουν ελεύθερα την επέτειο της πόλης τους.

Λίγο νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 11 το πρωί, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγους ξενάγηση στους χώρους απόκρυψης των αρχαιοτήτων, στα έγκατα του κτηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από κοντά την περιπέτεια της ταφής των αρχαίων, λίγο πριν οι ναζί εισέλθουν στην Αθήνα, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται σε ομάδες των 40 ατόμων, από 11.00 π.μ.-12 μ.

Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, αύριο θα εγκαινιαστεί, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, έκθεση αρχειακού υλικού από τη συλλογή του Γεωργίου Δολιανίτη με θέμα «Τύπος και λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης», που διοργανώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Τέλος, την ίδια ημέρα, στις 12 μ., στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 και Α. Πάντου, Καλλιθέα) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τύπος και προπαγάνδα στην Κατοχή και την Απελευθέρωση» και ομιλητές τους ιστορικούς Στέλιο Κυμιωνή, Γιάννη Σκαλιδάκη, Βασιλική Λάζου και Γιώργο Ανδρίτσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL