Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ιαπωνική Εβδομάδα στην Αθήνα / Έξι ημέρες στη χώρα των Σαμουράι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιαπωνική Εβδομάδα στην Αθήνα / Έξι ημέρες στη χώρα των Σαμουράι

Παραδόσεις και έθιμα του πανάρχαιου και γοητευτικού ιαπωνικού πολιτισμού, από χορούς των Σαμουράι έως επιδείξεις καλλιγραφίας και τελετής τσαγιού, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να απολαύσουν δωρεάν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας από 23 έως και 28 Νοεμβρίου.

Μια σειρά από εντυπωσιακές παραστάσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένες στο πλαίσιο του εορτασμού της 120ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας, περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, ανθοδετικής, οριγκάμι, κεραμικής, αντικειμένων samurai, χορωδίες, πιάνο και ιαπωνικά τύμπανα, επιδείξεις κιμονό κ.ά. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το ιαπωνικό ποτό σάκε αλλά και ιαπωνικό ρύζι.

Για έξι ημέρες θα βρεθούν στην Αθήνα περισσότεροι από 700 Ιάπωνες καλλιτέχνες στην αφιλοκερδή συμμετοχή των οποίων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του προγράμματος στο δημαρχείο της Αθήνας, ο Ιάπωνας πρέσβης Γιασουχίρο Σιμίζου. Μέλη συλλόγων που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, αλλά και μέλη από πανεπιστημιακές λέσχες, ομάδες που ενδιαφέρονται για τις παραδόσεις και τις τέχνες της χώρας τους και οι οποίοι, αν και δεν είναι επαγγελματίες, «μπορούν να προβάλουν την ιαπωνική κουλτούρα στο εξωτερικό σε υψηλό βαθμό».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις «παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών με τους πανάρχαιους πολιτισμούς», θυμίζοντας πως ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας ήταν ο ελληνικής καταγωγής Λευκάδιος Χερν. «Υπάρχει στενή συνεργασία και αμοιβαίος σεβασμός και με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην Ιαπωνική Εβδομάδα» πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τον προσεχή Μάρτιο.

Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου Δήμος Βρατσάνος, ιδέα του οποίου ήταν η διοργάνωση της Ιαπωνικής Εβδομάδας στην Αθήνα, καθώς και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, που έκανε λόγο για τον «μακραίωνο, δυνατό πολιτισμό, που διακρίνεται από μια ξεχωριστή ευαισθησία και αισθητική η οποία έχει κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων».

Ξεκινά το Σάββατο

Η μεγάλη γιορτή, που έως τώρα έχει πραγματοποιηθεί σε 44 ευρωπαϊκές πόλεις, ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πλατείας Συντάγματος, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, του πρέσβη της Ιαπωνίας και εκπροσώπων του ΙFF. Όσοι βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις και να ενημερωθούν για όλα τα δρώμενα της διοργάνωσης, καθώς και να περιηγηθούν στον κόσμο του Ολυμπιακού Κινήματος με πρωτότυπα παιχνίδια, κουίζ γνώσεων και ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Από 24 έως και 28 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις της Ιαπωνικής Εβδομάδας θα συνεχιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για την παρακολούθησή τους χρειάζεται προκράτηση στο www.megaron.gr.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL