Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Όσοι μαθητές αλλά και μεγάλοι βρεθούν στην Ακρόπολη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν "Τα πρόσωπα του Χρόνου στα μνημεία της Ακρόπολης" και στη Ρωμαϊκή Αγορά αντιστοίχως θα αναζητήσουν "Τα πρόσωπα του Χρόνου στην αρχαία Αγορά". Όσοι επισκεφθούν το Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιήσουν ένα "Ταξίδι στον χρόνο με το Ευρώ". Οι συμμαθητές τους που θα επιλέξουν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών θα συναντηθούν με τους "Πειρατές του Montfort, ο χρόνος είναι ιστορία" ενώ αυτοί που θα βρεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας θα παίξουν "Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ;... Ήρθε η ώρα να σε βρω". Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές θα ακούσουν για τη "Μνήμη και τον ηρωικό χρόνο στις Βασιλικές Αιγές", ενώ όσοι περάσουν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου θα ανακαλύψουν "Γιατί τα ρολόγια των αρχαιολογικών μουσείων δεν έχουν μηχανισμούς διαφυγής". Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν τα μουσεία, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς.

Το Σαββατοκύριακο της γιορτής, μάλιστα, η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Κατά το τριήμερο αυτό εορτάζονται διαδοχικά η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μας μνήμης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994. Είναι δε η μόνη χώρα που από την αρχή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα έχει αφιερώσει μια ξεχωριστή μέρα, την Παρασκευή, στο σχολικό κοινό, παράδειγμα που αρχίζουν να ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και οι υπόλοιπες χώρες.

* Αναλυτικά οι εκδηλώσεις των Ημερών Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας στο www.avgi.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL