Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προστασία και ανάδειξη για τους "Δεσμώτες" του Φαλήρου

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Για την προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα τη συγκατάθεσή τους στις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Οι τρεις συστάδες ταφών θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν μέσω μιας μόνιμης, υπόγειας και ελαφράς κατασκευής με τη μορφή σκέπαστρου, που θα εντάσσεται διακριτικά στο περιβάλλον της «Εσπλανάδας». Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζονται κατάλληλες και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος.

Η κατασκευή θα έχει ιδιαίτερα ελαφριά και διακριτικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν το ιδιαίτερα σημαντικό, σπάνιο και ευαίσθητο εύρημα.

Κατά τη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι πρόκειται για ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ατόμων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο. Γι' αυτό και η μετακίνηση των επισκεπτών όπως και οι πληροφορίες που θα παρέχονται, αλλά και τα χαρακτηριστικά του προς μελέτη κτηρίου θα πρέπει να παραπέμπουν όχι σε ένα απλό αξιοθέατο, αλλά σε έναν χώρο νεκρών.

Απώτερος στόχος είναι το συγκλονιστικό και μοναδικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα, που χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ. και αποκαλύφθηκε το 2016 στην «Εσπλανάδα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να γίνει επισκέψιμο στο κοινό.

Αυτή η ομαδική ταφή ογδόντα ανθρώπινων σκελετών χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς υπήρξε ένα από τα δέκα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς που συμπεριλήφθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό "Archaeology".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις