Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αρχαιολόγος με όραμα και πρωτοποριακές ιδέες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολόγος με όραμα και πρωτοποριακές ιδέες

Ο Γ. Παπαθανασόπουλος στον προϊστορικό οικισμό Γκρόττας Νάξου

Ένας από τους πιο σεβάσμιους αρχαιολόγους, που συνέβαλε στην ίδρυση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και εργάστηκε άοκνα διενεργώντας πρωτοποριακές έρευνες σε δεκάδες ενάλιες και χερσαίες αρχαιολογικές θέσεις, ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος, πέθανε στα 94 χρόνια του και κηδεύεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1924, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ενώ συμμετείχε στον αντιστασιακό αγώνα από τους κόλπους του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη για ένα διάστημα και έμεινε σε βρετανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Ελληνικό Αττικής μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Αρχαιολογία από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πλάι στον Χρήστο και τη Σέμνη Καρούζου, όπου γνώρισε τον Αμερικανό αρχαιολόγο Καρλ Γουίλιαμ Μπλέγκεν και ως συνεργάτης του συμμετείχε στις ανασκαφές του Ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο. Ανέλαβε τη διοργάνωση και έκθεση των συλλογών του Μουσείου της Πύλου και επιμελήθηκε την επανέκθεση της Κυκλαδικής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Συχνά μάλιστα έλεγε ότι όλοι οι αρχαιολόγοι στο ξεκίνημα της καριέρας τους πρέπει να περάσουν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή ένα μεγάλο μουσείο της χώρας.

Ανασκαφέας στη Μεσσηνία και στην αρχαία Ήλιδα, εντόπισε μεταξύ άλλων το Πρωτοελλαδικό μέγαρο στα Ακοβίτικα Μεσσηνίας. Το 1970, προϊστάμενος πλέον της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, ξεκίνησε τη συστηματική ανασκαφική έρευνα στο Νεολιθικό Σπήλαιο του Διρού της Μάνης, από την οποία προέκυψε το Νεολιθικό Μουσείο Διρού και το Κέντρο Νεολιθικών Μελετών Διρού. Η έγνοια του ήταν διαρκώς στραμμένη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της ΝΑ Πελοποννήσου, ενώ το ενδιαφέρον του εκδηλώθηκε έμπρακτα όταν χρειάστηκε να μεριμνήσει για την προστασία των πληγέντων από τον σεισμό του 1986 μνημείων της Καλαμάτας.

Αρχαιολόγος με όραμα και ιδέες για την επιστήμη του, εμπνεύστηκε και εργάστηκε για την ίδρυση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1973). Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, μέλος του ΚΑΣ, αλλά και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επεξεργασία των άρθρων διεθνούς σύμβασης για την προστασία της υποβρύχιας ευρωπαϊκής κληρονομιάς στις Συνόδους των Παρισίων και του Στρασβούργου. Δημοσίευσε μονογραφίες, καταλόγους εκθέσεων, άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συνεδριακούς τόμους.

* Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL