Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Δήλος, ανοιχτό μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήλος, ανοιχτό μουσείο

Η Δήλος, το ιερό νησί της αρχαιότητας, μετατρέπεται σε ανοιχτό μουσείο, όπου τα μνημεία θα ορθώνονται αποκατεστημένα, αλώβητα λες από τον χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο επαρκή εικόνα της αρχικής τους όψης. Παράλληλα, με το σχέδιο προστασίας και ανάδειξής του που υλοποιείται, την τελευταία τριετία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μέσα στο καλοκαίρι ενεργοποιείται το έργο "Δήλος - ανοιχτό μουσείο", στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία", με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο αναστηλωτικό πρόγραμμα.

Η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τους επόμενους μήνες εγκαθίστανται τα εργοτάξια για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού του Απόλλωνα των Δηλίων και της εντυπωσιακής Παλαίστρας του Γρανίτη, ενώ για το 2020 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης στην πιο πλούσια ιδιωτική οικία της Δήλου, την Οικία του Διονύσου, καθώς και στο αρχαίο θέατρο. Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα στεγανά μεταξύ μουσείου και χώρου, με τις δύο έννοιες να συγκροτούν ένα ενιαίο ανοιχτό μουσείο.

Παράλληλα, το υπουργείο υλοποιεί έργα συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, όπου την τελευταία τριετία έχουν γίνει σωστικές ενέργειες σε τοιχογραφίες και επιχρίσματα και σε πολλά ψηφιδωτά δάπεδα (Αγορά Δηλίων, Αγορά Ιταλών, Φορμίωνα, Δελφίνων, Τριτωνίδας, κοντά στον ναό Ίσιδας και Θεάτρου, οικία της Λίμνης κ.α.). Η κλειστή πτέρυγα του μουσείου άνοιξε με την αρχαιολογική έκθεση "Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους: Δήλος", στον χώρο λειτουργεί και η εικαστική εγκατάσταση "SIGHT" του γνωστού γλύπτη Άντονι Γκόρμλεϊ, ενώ υλοποιούνται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και θεματικές με επίκεντρο τους πρόσφυγες.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες και κίνητρα για τους εργαζόμενους στην απομονωμένη Δήλο, θεσμοθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση ειδικό επίδομα Δήλου ύψους 300 ευρώ, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο χορηγούμενο επίδομα παραμεθορίου, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό που θα αποδεχθεί να διαμένει σε έναν ακατοίκητο τόπο, χωρίς δημόσιες κοινωνικές δομές και με δυσπρόσιτο το πλησιέστερο αστικό κέντρο της Μυκόνου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η τακτική επικοινωνία του προσωπικού με τον έξω κόσμο καθώς ναυλώθηκαν ειδικά δρομολόγια, ενώ αυξήθηκαν και για τη νησιωτική Ελλάδα οι εκτός έδρας ημέρες διαμονής του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που συντηρεί τον χώρο, από 60 σε 100, όπως ισχύει και στην ηπειρωτική χώρα.

Συστηματική είναι και η βελτίωση των υποδομών. Επεκτάθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα συστήματα ασφαλείας, συντηρήθηκαν το μουσείο και τα κτήρια υποδοχής των επισκεπτών, κατασκευάστηκαν νέα υπόγεια δίκτυα, ύδρευσης, αποχέτευσης, και νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ανακατασκευάστηκαν δύο μονάδες αφαλάτωσης, έγινε νέα δεξαμενή ύδρευσης αλλά και μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, ενώ λειτούργησαν για πρώτη φορά στο λιμάνι τουαλέτες κοινού.

Επίσης συντηρήθηκαν τα κτήρια και ο εξοπλισμός των ξενώνων, ενώ εγκαταστάθηκε τηλεπικοινωνιακός σταθμός χαμηλής όχλησης και ελεύθερων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, εκσυγχρονίστηκε ο στόλος των εργοταξιακών οχημάτων και έγινε προμήθεια σκάφους έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία με τη Μύκονο. Τέλος, προκειμένου να αυξηθεί το παραγόμενο έργο συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, υλοποιείται η εγκατάσταση νέων, προσωρινών εργοταξιακών υποδομών που περιλαμβάνει γερανογέφυρες, αποθήκες, πλατφόρμες εργασιών, διπλασιασμό κοιτώνων εργαζομένων κ.λπ.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες, σφραγίστηκε το ετοιμόρροπο κυλικείο και θα λειτουργήσει νέο, ενώ εμπλουτίστηκε σε πωλητέα το πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα στεγανά μεταξύ μουσείου και χώρου, με τις δύο έννοιες να συγκροτούν ένα ενιαίο ανοιχτό μουσείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL