Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναστηλώνεται το ανάκτορο της Πέλλας

Πράσινο φως από το ΚΑΣ

Υπέρ της μελέτης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης δυο σημαντικών κτηρίων που ανήκαν στο τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το ανάκτορο, χτισμένο σε εξαίρετη θέση, με ιδανικό νότιο προσανατολισμό και θέα στη μακεδονική πεδιάδα, ήταν η έδρα της βασιλικής εξουσίας του μακεδονικού κράτους και είχε έκταση περίπου 56 στρέμματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, από το ανάκτορο σώζονται μόνο τα θεμέλια, αφού η ανωδομή του εξαφανίστηκε κατά τους βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους, καθώς συλήθηκε μεγάλος αριθμός λίθων. Το ανάκτορο ξεχώριζε για την τεράστια σκάλα και τα διαδοχικά επίπεδα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από θεατρικότητα, κάτι ωστόσο που σήμερα δεν είναι διακριτό. Τη συγκεκριμένη εικόνα υπόσχεται να αλλάξει η υλοποίηση της μελέτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, η οποία είναι ενταγμένη σε ΕΣΠΑ.

Έγινε καταγραφή του διάσπαρτου αρχαίου υλικού, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στις εργασίες αναστήλωσης, ενώ μεταξύ των στόχων της μελέτης είναι να κατανοηθεί η κάτοψη του μνημείου, να γίνει προβολή των διαδοχικών επιπέδων, της θεατρικότητας και της μνημειακότητας του ανακτόρου, και να επισημανθεί διακριτικά η τρίτη διάσταση, η οποία θα αποδοθεί με την αποκατάσταση τεσσάρων κιόνων στο περιστύλιο της αυλής του Κτηρίου Ι και τριών ακόμα στη στοά του Προπύλου. Κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ επισημάνθηκε πως κάθε νέα επέμβαση θα είναι απόλυτα αναστρέψιμη, ενώ δίνεται έμφαση στην προσβασιμότητα και από τα ΑμεΑ.

Μέλη του ΚΑΣ εξήραν τον ήπιο τρόπο αποκατάστασης αυτού του τμήματος του ανακτόρου, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «για την ανάδειξη και μερική, με πολύ σύνεση, αναστήλωση του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, του μεγαλύτερου στη Μακεδονία». Ένα μνημείο που, όπως ειπώθηκε, «είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε τρόπους να αναδείξουμε» λόγω της αρχιτεκτονικής του σύλληψης, αλλά και της άυλης αξίας που φέρει σε σχέση με τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σημειώνεται ότι το 2016 είχε εγκριθεί η προμελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο