Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προϊστορικό Δασκαλειό / Προϊστορικό Δασκαλειό: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με προηγμένη τεχνογνωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϊστορικό Δασκαλειό / Προϊστορικό Δασκαλειό: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με προηγμένη τεχνογνωσία

Το Δασκαλειό κατά τη διάρκεια των ανασκαφών

Οι κάτοικοι του προϊστορικού οικισμού στο Δασκαλειό των Κυκλάδων φαίνεται πως είχαν κατακτήσει προηγμένη τεχνογνωσία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπως μαρτυρούν τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά λείψανα με τις λίθινες κατασκευές, τις εντυπωσιακές σκάλες και τις τεράστιες εισόδους αλλά και το πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών που καλύπτουν όλο το νησί. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στο Δασκαλειό, στο δυτικότερο ακρωτήρι της νήσου Κέρου, "αποκαλύπτουν μια εξελιγμένη αστική αρχιτεκτονική άνευ προηγουμένου για τη συγκεκριμένη περίοδο", όπως σημειώνει η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον 81 ετών καθηγητή του Κέμπριτζ, Colin Renfrew, από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της προϊστορικής εποχής, και τον δρ Michael Boyd και αναπληρώτρια διευθύντρια την Ειρήνη Λεγάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τα φετινά ευρήματα, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τον οικισμό του Δασκαλειού. "Απότομα μονοπάτια οδηγούσαν στην κορυφή του οικισμού διασχίζοντας εκτενείς επίπεδες αναβαθμίδες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί για να παρέχουν χώρους κατάλληλους για δόμηση. Η περίπλοκη, διασυνδεδεμένη και πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική μαρτυρά την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου και καλοχτισμένου οικισμού πάνω σ’ ένα απότομο ακρωτήριο. Τα κτήρια στο Δασκαλειό ήταν κατά το πλείστον χτισμένα με καλής ποιότητας μάρμαρο, το οποίο ερχόταν από τη γειτονική Νάξο (περίπου 10 χλμ. βορειότερα), καθώς η ίδια η Κέρος δεν διέθετε καλής ποιότητας μάρμαρο". Σύμφωνα με τον καθηγητή Colin Renfrew, συνδιευθυντή της ανασκαφής, "στο Δασκαλειό παρατηρείται μια σειρά εξελιγμένων αρχιτεκτονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνταν με έναν καλά προγραμματισμένο τρόπο, όπως αυτό μαρτυρείται από την ύπαρξη τεράστιων εισόδων, λίθινων κλιμάκων και ενός πολύπλοκου συστήματος αποστραγγιστικών αγωγών που καλύπτουν όλο το νησί", γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει "την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου αρχιτέκτονα καθώς και ενός κεντρικού μηχανισμού σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός οικοδομικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνο της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο".

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι όλες αυτές οι κατασκευές έγιναν από μάρμαρο που μεταφέρονταν από τη Νάξο, "μια ένδειξη των ναυτικών ικανοτήτων των κατοίκων του Δασκαλειού".

Λαθρανασκαφές

Η ολοκλήρωση, τεταρτοετούς ανασκαφικού προγράμματος "Θαλάσσιοι δρόμοι Κέρου - Νάξου" φαίνεται πως λύνει το αίνιγμα των λαθρανασκαφών για τις μεγάλες ποσότητες θραυσμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων καθώς και τις ποσότητες κεραμικής, που, όπως είχαν δείξει και οι έρευνες του 1987 και του 1988, είχαν τελετουργικά εναποτεθεί σε δύο "Ειδικούς Αποθέτες", σε χρονικό βάθος περίπου πεντακοσίων ετών (2750-2240 π.Χ.), σηματοδοτώντας σύμφωνα με τον καθηγητή C. Renfrew "το παλιότερο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο". Ορισμένα από τα γλυπτά είχαν αρχικό ύψος έως ένα μέτρο, ενώ σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία το υλικό είχε σκοπίμως σπάσει σε κομμάτια σε άλλα νησιά του κυκλαδικού αρχιπελάγους και στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στον Κάβο για εναπόθεση με μια σειρά τελετουργικών δρώμενων.

Ως φαίνεται, όλα μεταφέρονταν στο Δασκαλειό, καθώς οι εισαγωγές δεν περιορίζονταν στο μάρμαρο από τη Νάξο. Τα πολλά εργαλεία από οψιανό, ηφαιστειακό γυαλί εισηγμένο από τη Μήλο, σύμφωνα με τους ανασκαφείς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι "οι νησιώτες ήταν δεινοί ναυτικοί", ενώ το γεγονός ότι όλα τα 101.313 όστρακα κεραμικής που βρέθηκαν ήταν εισηγμένα υποδεικνύει την ύπαρξη ενός τεράστιου θαλάσσιου δικτύου που εκτείνεται πέραν των Κυκλάδων. Ο λόγος ύπαρξης αυτών των δικτύων όπου το Δασκαλειό αποτελούσε κεντρικό σημείο πιθανόν ήταν "η ανταλλαγή μετάλλινων αντικειμένων. Η μεταλλουργία φαίνεται να έπαιζε σημαντικό ρόλο καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του οικισμού". Άλλωστε, μεταξύ των πιο σημαντικών ευρημάτων της φετινής έρευνας είναι οι εγκαταστάσεις για τη χύτευση χάλκινων τεχνουργημάτων, όπως πελέκεις, σμίλες και περόνες, καθώς και αιχμές δοράτων και εγχειρίδια.

Πολλά επίσης από τα τρόφιμα ήταν εισηγμένα, όπως έδειξε η έρευνα, γεγονός που σύμφωνα με τη δρ Εύη Μαργαρίτη του Ινστιτούτου Κύπρου, επικεφαλής για τα οργανικά κατάλοιπα στο Δασκαλειό, "αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για τη θέση του Δασκαλειού στην κορυφή της οικιστικής ιεραρχίας στην ευρύτερη περιοχή". Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το Κάτω Κουφονήσι ήταν εξίσου σημαντικό για το Δασκαλειό όσο ήταν και η ίδια η Κέρος.

 

Απότομα μονοπάτια οδηγούσαν στην κορυφή του οικισμού διασχίζοντας εκτενείς επίπεδες αναβαθμίδες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί για να παρέχουν χώρους κατάλληλους για δόμηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL