Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Διά χειρός Βουβούλας Σκούρα / Φωτογραφικά στιγμιότυπα του ΚΚΕ Εσωτερικού διά χειρός Βουβούλας Σκούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διά χειρός Βουβούλας Σκούρα / Φωτογραφικά στιγμιότυπα του ΚΚΕ Εσωτερικού διά χειρός Βουβούλας Σκούρα

Οι φωτογραφίες, υπό τον τίτλο “Φωτογραφικά Στιγμιότυπα ΚΚΕ Εσωτερικού 1975-1982”, αποτυπώνουν στιγμές από τις πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης έως και το 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ο φακός της Β. Σκούρα καταγράφει κινηματικές δράσεις, κομματικές διαδικασίες, απεργιακές συγκεντρώσεις και μια ιστορική επίσκεψη στη Μακρόνησο, υπογραμμίζοντας το εκρηκτικό φορτίο της ελληνικής μεταπολίτευσης και φωτίζοντας τις καθημερινές στιγμές της οργανωμένης πολιτικής ένταξης.

Για “μια κατάθεση προσωπικών αναμνήσεων μέσα από την ερασιτεχνική φωτογραφική καταγραφή», το 1975-1982, των συνεδρίων του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου, «αποσπασματική όπως τα καρέ των φιλμς, σαν αίσθηση εκείνης της εποχής», κάνει λόγο η ίδια η δημιουργός αναφέροντας: “Είδα πάλι εικόνες φίλων, μέσα σε μια νεότητα, που τότε μας φαίνονταν 'μεγάλοι', πρόσωπα που χάθηκαν ή ορισμένα που δεν τα κράτησε το μνημονικό μου. Υπάρχει όμως, πιστεύω, στην 'ατελή' καταγραφή η ατμόσφαιρα της εποχής, στον απόηχο της πτώσης της δικτατορίας. Αισθάνομαι όμως ότι ακόμα απεικονίζεται μια περίεργη τόλμη, στο βλέμμα, στις χειρονομίες, στα αγγίγματα, διάχυτη ίσως από την ψευδαίσθηση αλλαγής. Και μια ευγένεια... Και γι’ αυτό τις καταθέτω...».

Στον σχεδιασμό, την τεκμηρίωση, αρχειοθέτηση, επιμέλεια, μετάφραση και οργάνωση της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας πήραν μέρος οι Άννα Μαλικιώση, Μπάμπης Γεωργούλας, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Μενέλαος Κυριακίδης, Μαρία Ανδρονίκου, Ανδρέα Λαζάνη, Κώστας Κιούσης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL