Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αγρότης εντόπισε τους Κούρους της Αταλάντης

Σε αρχαίο νεκροταφείο

Ένας αγρότης που όργωνε το χωράφι του στην Αταλάντη Φθιώτιδας στάθηκε η αφορμή να ανακαλυφθούν αρχαϊκά γλυπτά αλλά και ένα οργανωμένο νεκροταφείο με επτά τάφους και αξιόλογα ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα μάλιστα με τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου κοντά στη σημερινή πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπιστεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα. Συνολικά ανακαλύφθηκαν τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Όταν ο αγρότης εντόπισε τον πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του Κούρου, ειδοποίησε αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο κ. Μαρία Παπαγεωργίου δοκιμαστική τομή στο χωράφι, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκαν άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του χωραφιού βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων που σώζεται από την κεφαλή έως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου γλυπτού που απεικονίζει όρθια ανδρική μορφή, σωζόμενη από την οσφυϊκή χώρα έως τις κνήμες.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας της περασμένης Παρασκευής εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση ακόμη ένας Κούρος σε φυσικό μέγεθος, που σώζεται από το ύψος του λαιμού έως τους μηρούς και απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Η πέτρινη βάση που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν έρθει στο φως από την ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, από τα μέσα Οκτωβρίου.

Δείτε όλα τα σχόλια