Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σημαντικά ευρήματα στο προϊστορικό Ακρωτήρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντικά ευρήματα στο προϊστορικό Ακρωτήρι

Λάρνακες γεμάτες πρωτοκυκλαδικούς "θησαυρούς", όπως ένα μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο, δύο μαρμάρινοι κρατηρίσκοι, μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αλαβάστρινο αγγείο, έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα που συνεχίζεται στο Ακρωτήρι της Θήρας υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Χρίστου Ντούμα και αποκαλύπτει σταδιακά έναν χώρο τελετουργικών πράξεων, πολύ κοντά στην Ξεστή 3, ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο με πλούσια τοιχογραφική διακόσμηση, στο νότιο όριο του οικισμού".

Τα πολύ σημαντικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, "αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου".

Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τις λάρνακες μαζί με αμφορείς σε εσωτερικό χώρο της "Οικίας των Θρανίων", όπως είναι γνωστό το σημαντικό κτήριο, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα, στο οποίο το 1999 είχε βρεθεί ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας τοποθετημένος σε πήλινη λάρνακα. Εκεί δίπλα σε σωρό από κέρατα ζώων βρέθηκαν αρχικά οι αμφορείς και στη συνέχεια οι μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες.

Το μαρμάρινο πρωτοελλαδικό γυναικείο ειδώλιο εντοπίστηκε τοποθετημένο διαγώνια στον πάτο μικρής λάρνακας που βρέθηκε στη ΒΔ γωνία του χώρου, ενώ από τις λάρνακες της ΝΑ γωνίας αποκαλύφθηκαν τρεις, εκ των οποίων οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση. Στη μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένοι οι δύο μαρμάρινοι κρατηρίσκοι, η μαρμάρινη φιάλη και το αλαβάστρινο αγγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL