Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εντυπωσιακά ευρήματα σε νεκροταφείο 4.000 ετών στο Αλιβέρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπωσιακά ευρήματα σε νεκροταφείο 4.000 ετών στο Αλιβέρι

Πολύτιμη ιστορική μνήμη αλλά και γνώση που προέρχεται τόσο από τα ίδια τα ευρήματα και τα πολύτιμα κτερίσματά του όσο και από το γεγονός της συνεχούς χρήσης του για περισσότερα από 2.500 χρόνια μεταφέρει το νεκροταφείο που έφερε στο φως η φετινή ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας στη Μακριά Ράχη Καράβου στο Αλιβέρι. "Πραγματικό παλίμψηστο για τα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής" το χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού καθώς στη διάρκεια της σωστικής ανασκαφής σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Μπουκάρα, διαπιστώθηκε η συνεχής χρήση του από την πρωτοελλαδική ΙΙΒ εποχή έως τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Η έρευνα έφερε στο φως έναν ασύλητο κτιστό λακκοειδή τάφο της Πρωτοελλαδικής ΙΙΒ εποχής (Φάση Λευκαντί Ι - Καστρί) μνημειώδους κατασκευής, που χρονολογείται στο 2400 - 2300 π.Χ., το δάπεδο του οποίου ήταν στρωμένο με ποταμίσια άμμο και το εσωτερικό του, σε δεύτερη φάση, είχε χωριστεί με εγκάρσιο τοίχο σε δύο τμήματα. Στο ανατολικό τμήμα εντοπίστηκε ταφή σε ανακομιδή, κτερισμένη με ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, μια ασημένια και δύο χάλκινες περόνες, ενώ στο δυτικό τμήμα του εντοπίστηκε κατά χώραν ταφή σε συνεσταλμένη στάση, κτερισμένη με χάλκινο εγχειρίδιο, αιχμή βέλους και στιλβωμένη ραμφόστομη σφαιρική πρόχου. Ιδαίτερης σημασία εύρημα αποτελεί το ζευγάρι των χρυσών σκουλαρικιών, καθώς αυτή την περίοδο σπανίζει η χρήση του χρυσού σε ταφικά κτερίσματα.

Σε μικρή απόσταση από τον τάφο εντοπίστηκε κεφαλή μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου τύπου Λούρου (3200 - 2800 π.Χ.).

Εντοπίστηκε επίσης ένας δεύτερος ασύλητος θαλαμοειδής τάφος της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ-Γ εποχής (1300 - 1100 π.Χ.) με διάμετρο θαλάμου 2,40 μ. και μήκος δρόμου 7,50 μ. Περιείχε 11 ταφές σε ανακομιδή και μία κατά χώραν. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν 6 ακέραια και τουλάχιστον άλλα 7 θραυσμένα αγγεία, κυρίως ψευδόστομοι αμφορίσκοι, αλάβαστρα, πρόχους και κύπελλο, μια χάλκινη πόρπη, 53 σφονδύλια από στεατίτη, λίθινες χάντρες και περίτεχνα κομβία από ελεφαντόδοντο.

Εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας χαρακτηρίζονται οι τρείς σφαγιδόλιθοι που εντοπίστηκαν, εκ των οποίων στον πρώτο παριστάνεται αίγαγρος που δέχεται επίθεση από δύο λύκους και στον δεύτερο ένα ελάφι σε συνεστραμμένη στάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζει ο τρίτος σφραγιδόλιθος, από σαρίδιο, στον οποίο παριστάνεται όρθια μειξογενής δαιμονική μορφή (Minoangenius) που μεταφέρει στους ώμους ένα νεκρό ελάφι. Το ίδιο ακριβώς θέμα συναντάται σε σφραγιδόλιθο από την Κρήτη και σε ελεφάντινο πλακίδιο από τη Θήβα, γεγονός που, όπως επισημαίνει και το υπουργείο, "προκύπτει ότι οι κάτοικοι του παράκτιου οικισμού στον Κάραβο Αλιβερίου, αξιοποιώντας τον φυσικό λιμένα, είχαν αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα", ενώ "στη μυκηναϊκή εποχή οι σχέσεις αυτές έφταναν έως την Κρήτη".

Στη ρωμαϊκή εποχή ένα τμήμα της στέγης του τάφου κατέπεσε και χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης χωρίς να διαταραχθούν τα κατώτερα ταφικά στρώματα. Από τα ανώτερα στρώματα προήλθαν πολλά οστά ζώων και τμήματα αγγείων της ρωμαϊκής εποχής (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.).

Εντοπίστηκαν 24 ακόμη τάφοι, δύο εγχυτρισμοί (ταφές μέσα σε αγγεία) και μία καύση ύστερων κλασικών (τέλη 4ου αι. π.Χ.), ελληνιστικών (3ος - 1ος αιώνας π.Χ.) και ρωμαϊκών χρόνων (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.), σε συστάδες των 2 έως 4 τάφων, ερευνήθηκαν στο ίδιο αγροτεμάχιο. Από τους τάφους, 7 ανήκουν στον τύπο του κεραμοσκεπούς καλυβίτη, 16 απλοί λακκοειδείς με κάλυψη από ακατέργαστες πλάκες και ένας κτιστός κιβωτιόσχημος ρωμαϊκών χρόνων.

Σ' αυτούς εντοπίστηκαν ένα χρυσό σκουλαρίκι, μια οστέινη περόνη, χάλκινα νομίσματα, μελαμβαφή μικρογραφικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., όπως ληκύθια, πυξίδα, πήλινο ειδώλιο χοίρου, άβαφη τριφυλλόσχημη οινοχόη και πρόχους ρωμαϊκών χρόνων. Τέλος, εντοπίστηκε ένας υπόσκαφος και εν μέρει κτιστός αγωγός ρωμαϊκών χρόνων, που διατρέχει το νεκροταφείο με διεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ, σε μήκος περίπου 25 μ. και πιθανότατα προμήθευε με νερό παρακείμενο λουτρό παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Η φετινή ανασκαφή έρχεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες για τους κατοίκους του οικισμού που ανασκάφτηκε κατά την ανέγερση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή, από το 2007 έως το 2014. Τη συντήρηση των ευρημάτων πραγματοποιούν οι συντηρήτριες αρχαιοτήτων Φωτεινή Ποπώλη και Γεωργία Καγκέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL