Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ξεκινούν εργασίες στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα τους επόμενους μήνες, δήλωσε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη τονίζοντας ότι «τα εν λόγω έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάστασή του».  

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώνουν άμεσα το απαραίτητο τεχνικό δελτίο για τα νέα έργα προστασίας και αποκατάστασης του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλίας και είναι πλέον θέμα ημερών η τυπική και οριστική ένταξη στο ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

«Είναι β’ φάση, η οποία αφορά την αναστήλωση και το θέμα του στεγάστρου. Πάρα πολλά προβλήματα είχαν προκαλέσει την προηγούμενη περίοδο οι άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες  δεν τα είχαν καταφέρει, καθώς υπήρχαν αντεγκλήσεις μεταξύ εργολάβων, και τα έργα δεν προχώρησαν. Έπρεπε ιδιαιτέρως να ενσκήψουμε πάνω σε αυτό το μνημείο και να αξιοποιήσουμε ότι πόρους υπάρχουν, για να προχωρήσει και να αναδειχθεί» σημείωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας  Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7».
 
Τα εν λόγω έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση του Ναού και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από ενέργειες που έχουν στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου  μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηλείας, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου. «Σε 15 ημέρες περίπου θα ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο και μας είπαν ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς είναι θέμα ημερών η οριστική ένταξη των έργων προστασίας και αποκατάστασης» ανέφερε η κ. Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας έχει προχωρήσει και σε παράλληλες ενέργειες, όπως οι πρόσφατες διαδικασίες για πρόσληψη 2 μόνιμων φυλάκων αρχαιοτήτων για τον Ναό μέσω ΑΣΕΠ (Αριθμός 8Κ/2018), αλλά και οι σχετικές παρεμβάσεις για λειτουργία αναψυκτήριου – πωλητηρίου, καθώς και δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων προβολής του Ναού του Επικούριου Απολλώνα. «Παλαιότερα με το προσωπικό υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα, έκλεινε ο Ναός, κάποια σαββατοκύριακα δεν λειτουργούσε, ήταν μόνο ένας φύλακας. Υπήρξε στο παρελθόν και φύλακας, ο οποίος είχε επιλεγεί με τον ΑΣΕΠ και ουδέποτε τον είχαν διορίσει, μετά από τρέξιμο και προσπάθεια καταφέραμε να τον εντάξουμε στην ομάδα, που φυλάσσει πλέον το μνημείο» επισήμανε.

Αναφορικά με τοπικά δημοσιεύματα, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνουν λόγο για εγκατάλειψη του μνημείου, ότι η κυβέρνηση δεν το χρηματοδοτεί, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, απάντησε ότι «γίνονται βήματα επί συγκεκριμένων ζητημάτων και δεν είναι στον αέρα, δεν είναι μόνο εξαγγελίες. Τα παρακολουθούμε και θα ολοκληρωθούν. Και παλαιότερα είχαν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ), έργα στο νομό Ηλείας, αλλά απ'εντάχθηκαν και κανένας δεν ασχολήθηκε να τα προχωρήσουν, είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί δεν τους άρεσαν… Κοιτάμε να εξαντλήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, για να υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα και να είναι ορατά».

Να αναφέρουμε ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ή αλλιώς ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου, είναι το έργο, που ο Ικτίνος σχεδίασε ακριβώς πριν τον Παρθενώνα και αποτέλεσε την κεντρική ιδέα, ενώ είναι και το πρώτο από τα μνημεία της Ελλάδας, που αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL