Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Για την πήλινη πλάκα με στίχους του Ομήρου / Είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την πήλινη πλάκα με στίχους του Ομήρου / Είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας

"Είναι σημαντικό ούτως ή άλλως ότι βρέθηκε κείμενο του Ομήρου και μάλιστα σε επιφανειακή έρευνα και όχι σε ανασκαφή" επισημαίνει η Ερωφίλη Κόλλια, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η περίφημη πήλινη πλάκα με χαραγμένους στίχους από την "Οδύσσεια" "βρέθηκε σε μια θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα εκτός του ιερού της Ολυμπίας" διαψεύδοντας δημοσιεύματα που την έφεραν να έχει βρεθεί μέσα στο ιερό.

Η σπουδαία ανακάλυψη, ιδιαίτερα συγκινητική για την αρχαιολογική έρευνα και την ιστορία της περιοχής, έκανε τον γύρο του κόσμου όταν περίπου πριν από μία εβδομάδα η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την εύρεση της πινακίδας δίνοντας στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις της. Γράφτηκαν πολλά στον ελληνικό και ξένο Τύπο, "γράφτηκαν και ανακρίβειες" όπως μας λέει η Ε. Κόλλια. Προκειμένου να "σταματήσει λίγο η παραφιλολογία και να διασαφηνιστεί πού έγκειται η αξία της επιγραφής", η επιστημονική ομάδα θεώρησε απαραίτητες ορισμένες διευκρινίσεις που, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, "θα αποτρέψουν τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων και παρερμηνειών".

Όσα δημοσιεύτηκαν κατά την ανακοίνωση της εύρεσης της πήλινης πλάκας "είναι οι πρώτες εκτιμήσεις μας και δεν πρόκειται για την τελική δημοσίευση της επιγραφής. Είμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας" επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα, όπως είναι γνωστό, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ της "Οδύσσειας". "Είναι το παλιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, με τους οποίους ξεκινά η συγκεκριμένη ραψωδία" τονίζει, προσθέτοντας επίσης ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που βρίσκουμε απόσπασμα της 'Οδύσσειας' σε πήλινη πλάκα", ενώ "διερευνούμε την πιθανότητα να διαθέτουμε το παλιότερο κείμενο ομηρικών επών από την Ελλάδα, με εξαίρεση κάποια όστρακα όπου φέρουν ένα ή δύο στίχους και δεν συνιστούν ένα οργανωμένο κείμενο".

Σύμφωνα με την Ε. Κόλλια, πρόκειται για "σημαντικότατο κείμενο, που θα προσθέσει νέα στοιχεία στην έρευνα, και φιλολογικά και ιστορικά. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διερευνηθούν ακόμα, κυρίως επιγραφικά, για να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα. Είμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας. Έως τώρα, έχει ταυτιστεί το απόσπασμα, έχουμε καταλήξει στα πρώτα δεδομένα του ευρήματος και, εκτός από τη μελέτη της ίδιας της επιγραφής, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και την έρευνα στην περιοχή που βρέθηκε".

Η πήλινη πλάκα εντοπίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της επιφανειακής έρευνας και περισυνελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο. "Συνειδητοποιήσαμε τη μεγάλη αξία του μετά τη συντήρηση και τον καθαρισμό της επιγραφής" λέει η έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας, σημειώνοντας παράλληλα για την περίοδο της χάραξής της ότι "αν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική χρονολόγηση, δηλαδή ο 2ος μ.Χ. αιώνας που την τοποθέτησε ο καθηγητής Χάλοφ, είναι περίοδος μεγάλης ακμής για την Ολυμπία, στο πλαίσιο της Ρωμαιοκρατίας, κατά την οποία το ιερό της Ολυμπίας γνωρίζει μια νέα άνθιση με χορηγίες, αναθήματα, ανοικοδόμηση κτηρίων κ.λπ.".

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι καθ. Franziska Lang (Πoλυτεχνείο Darmstadt), δρ Clemens Bruenenberg (Πoλυτεχνείο Darmstadt), καθ. Hans-Joachim Gehrke (Πανεπιστήμιο Freiburg), καθ. Klaus Hallof (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, Inscriptiones Graecae), δρ Birgitta Eder (Österreichische Akademie der Wissenschaften), καθ. Andreas Vött (Πανεπιστήμιο Mainz)

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL