Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Το τελευταίο αντίο στον Άγγελο Δεληβορριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο αντίο στον Άγγελο Δεληβορριά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η παρούσα και απελθούσα πολιτική ηγεσία του τόπου, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του Μουσείου Μπενάκη, όλη η αθηναϊκή κοινωνία ανταπέδωσε με την παρουσία της στην κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά την αγάπη και την προσφορά που είχε εισπράξει από εκείνον όλα αυτά τα χρόνια.

Συντετριμμένη από την απώλεια η αγαπημένη του σύζυγος Μαρία και τα δύο τους παιδιά, Αλέξης και Μαρίνα.

Ακροβολισμένοι σε όποια δυνατή σκιά κάτω από τον καυτό ήλιο στο Α' Νεκροταφείο, αποχαιρέτησαν με ειλικρινή συγκίνηση, τον αναγεννησιακό άνθρωπο και επιστήμονα που απογείωσε το Μουσείο Μπενάκη, αλλάζοντας την μουσειογραφική τοπογραφία της σύγχρονης πρωτεύουσας.

«Ένας Έλληνας ευπατρίδης, μια εξάρχουσα προσωπικότητα που προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στη μουσειολογία, στην παράδοση, στην αρχαιολογία. Σ' ευχαριστούμε για ό,τι ωραίο, μεγάλο, αληθινό μάς κληροδότησες» είπε, συγκλονισμένος από τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης.

«Ήταν ένας ιχνηλάτης, ένας φάρος γνώσης που πρόσφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού. Φώτισε μοναδικά την ταυτότητα μας στον τόπο και στον χρόνο. Ο τόπος του χρωστά ευγνωμοσύνη. Άγγελε, δεν μπορούμε να σε ξεχάσουμε ποτέ, είσαι πια η ίδια η μνήμη μας» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αποχαιρετώντας τον Άγγελο Δεληβορριά.

Για το Μουσείο Μπενάκη και τους εργαζόμενους του, η απώλεια είναι δυσβάστακτη. Εκ μέρους του μουσείου τον επικήδειο εκφώνησε η Ειρήνη Γερουλάνου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όταν ο Αντώνης Μπενάκης ίδρυσε το μουσείο του δεν είχε καν ονειρευτεί ότι θα είχε την τύχη να πέσει στα χέρια του 'Αγγελου [ …] . Ανέλαβε τη διεύθυνση το 1973 και δεν το αντιμετώπισε ποτέ σαν ένα μικρό αθηναϊκό μουσείο. Με το όραμα και τη γνώση του, το μετέτρεψε στο μουσείο των ονείρων του και το απογείωσε».

Με βαθιά συγκίνηση εκφώνησε επικήδειο αποχαιρετώντας τον Άγγελο Δεληβορριά, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος, φίλος και συνοδοιπόρος του εκλιπόντος από τα φοιτητικά τους χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL