Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Το Θεατρικό Μουσείο μετακομίζει στο νεοκλασικό της Σταδίου 47
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Θεατρικό Μουσείο μετακομίζει στο νεοκλασικό της Σταδίου 47

Το Θεατρικό Μουσείο βρίσκει επιτέλους μόνιμη στέγη, στην καρδιά της Αθήνας, στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλέξανδρου Σούτσου στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο ισόγειο και τους δύο ορόφους του νεοκλασικού που χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Σούτσου το υπουργείο Πολιτισμού εντόπισε την "οριστική και συνολική λύση" για το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο". Έτσι το κτήριο, που περιήλθε με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894 στην Εθνική Πινακοθήκη και η πρόσοψή του κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων το 2003 θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγάσει την πλούσια κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και την μοναδική βιβλιοθήκη, ενώ θα προβλέπει χώρους έρευνας και εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο.

Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτηρίου σε Θεατρικό Μουσείο, σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προκειμένου να παραμεριστούν σκόπελοι που θέτουν οι συμβάσεις με τους δανειστές, που αφορούν κυρίως στη δημιουργία ενός νέου φορέα, αλλά και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, επιλέχθηκε να οριστεί ως ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας το Εθνικό Θέατρο στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου, δηλαδή τα έξοδα μετακόμισης μέρος των προηγούμενων χρεών. Μόνο τα ενοίκια που χρωστά το Μουσείο από το 2011 που διακόπηκε η επιχορήγησή του φτάνουν τις 190.000 ευρώ. Για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης έχει προηγηθεί πολύμηνη έρευνα και προετοιμασία από το ΥΠΠΟΑ. Τη λύση της στέγασης του Μουσείου στο νεοκλασικό της Σταδίου έχουν αποδεχτεί εγγράφως όλα τα μέρη, με αποφάσεις από τα Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Θεάτρου. Αναμένεται όμως η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο.

Παράλληλα, έχει κινηθεί η διαδικασία ούτως ώστε το Θεατρικό Μουσείο από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του, που ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2017 υπολογίζονταν γύρω στο 1.900.000 ευρώ.

Και ενώ χθες θα ξεκινούσε η προγραμματισμένη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και παρουσία εκπροσώπων του Θεατρικού Μουσείου, μεταφορά της βιβλιοθήκης από το κτίριο της οδού Καραμανλάκη στα Πατήσια, σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, με έξοδα που θα καλυφθούν από το ΥΠΠΟΑ, την ώρα που ο εκπρόσωπος του Μουσείου άνοιξε την πόρτα, διαπιστώθηκε διάρρηξη του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κλάπηκαν σπάνια βιβλία, η βιβλιοθήκη της Ελένης Παπαδάκη, χειρόγραφα, ανέκδοτα θεατρικά έργα, δύο ζωγραφικοί πίνακες αλλά και τα κλειδιά των βιβλιοθηκών. Ενώ αρχικά δεν διαπιστώθηκε παραβίαση στην εξωτερική πόρτα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει παραβιαστεί. Η αστυνομία πάντως που επιλήφθηκε αμέσως της υπόθεσης έδωσε το πράσινο φως και σήμερα ξεκινά κανονικά η μετακόμιση.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε: "Ακούω εδώ και καιρό ότι η παρούσα κυβέρνηση, δικαίως, παραπονιέται ότι οι θεσμοί απαιτούν συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο να γίνει επιτέλους κρατική δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο εθνικό μουσείο στην Ευρώπη. Το μόνο που υπήρχε ήταν της Αγγλίας και το κατήργησε η Θάτσερ. Εθνικό Μουσείο είναι μόνο το ελληνικό, με υλικό που χρονολογείται από το 1780, από τις παραδουνάβιες χώρες, ώς σήμερα".

Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, το 1976 μετατράπηκε σε αυτοτελές ίδρυμα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ τη σημερινή επίσημη ονομασία του έλαβε με γενική αποδοχή των μελών του το 1996. Επί δεκαετίες στεγάστηκε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας (Ακαδημίας 50).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL