Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Οι άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Τους άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) παρουσίασαν σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και η νέα πρόεδρος του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, μελών του νέου ΔΣ και άλλων.
 
«Είμαι ευτυχής για τη σημερινή μέρα, γιατί είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προετοιμασίας, μέσα από το νέο ΔΣ του ΤΑΠ και της νέας προέδρου του. Έχουν μπει καινούργιες κατευθύνσεις του τρόπου υλοποίησης των στόχων του ΤΑΠ, η στρατηγική του οποίου έχει χαραχθεί κι έτσι μπορεί να προχωρήσει πλέον με σταθερά βήματα και αποτελεσματικότητα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Κονιόρδου.
 
«Πιστεύουμε στο αναπτυξιακό όραμα του ΤΑΠ, με το καινούργιο ΔΣ με το οποίο έχουμε μια απόλυτη σύμπνοια κι έχουμε δουλέψει πάνω σε έναν Οδικό Χάρτη, έκφραση όχι τυχαία, καθώς ο Οδικός Χάρτης έχει στόχους αλλά και βήματα. Βήματα μικρά, αλλά σταθερά, με ορόσημα και παραδοτέα, δράσεις και υποδράσεις, για να είναι πιο εύκολη η επίτευξή του, αλλά και για να μπορούμε κι εμείς εσωτερικά να “γιορτάζουμε” το κάθε βήμα που γίνεται, να αναπτερώνεται το ηθικό μας και να πηγαίνουμε μπροστά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Χατζηπέτρου.
 
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, που έγινε στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, ο χάρτης αυτός δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις βασικούς άξονες: ηλεκτρονικό εισιτήριο, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου (μελέτες, εκδόσεις και απαλλοτριώσεις).
 
• Ως προς την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου, η πιλοτική λειτουργία του θα ξεκινήσει σε πέντε μήνες (Μάιος 2018), σε Ακρόπολη και κλιτύες, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού και Λύκειο Αριστοτέλους.

Επίσης στην Κνωσσό, στο μουσείο Ηρακλείου, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο μουσείο της.
 
Όπως αναφέρθηκε, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ύψους 1,2 εκατ. ευρώ), αφορά τη δημιουργία εγκατάστασης και λειτουργία α) συστήματος e-ticketing που καλύπτει κεντρικά την έκδοση εισιτηρίων από πολλαπλά κανάλια πώλησης, καθώς και τη λειτουργία των εκδοτηρίων και β) συστήματος access control για τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και αποτελείται από τουρνικέ και φορητές συσκευές επικύρωσης στους παραπάνω χώρους.
 
«Έχουν οριστεί οι υπεύθυνοι, έχουμε διασφαλίσει το ανθρώπινο δυναμικό στο ΤΑΠ, αλλά βασιζόμαστε πολύ και στα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, γιατί είμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης, ούτως ή άλλως έχουμε έλλειμμα στελεχών, αλλά και μέσα από συνεργασίες που θα κάνουμε και με την Κοινωνία της Πληροφορίας και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να μπορέσουμε να τρέξουμε το έργο» συμπλήρωσε η κ. Χαζηπέτρου, ενώ από αυτή την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, ξεκινούν τη μελέτη εφαρμογής οι Ομάδες Εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, η οποία θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του επόμενου μήνα.
 
• Ενίσχυση της επισκεψιμότητας και στους υπόλοιπους 210 χώρους μέσα από τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού, αρχικά στην αρχαία Μεσσήνη, στον Μυστρά, στο παλάτι του Νέστορα, στην Πέλλα και αλλού, καθώς και στην Ελευσίνα, που θα έχει την παγκόσμια προσοχή σε 2 χρόνια, ως πολιτική πρωτεύουσα.
 
• Ως προς τα πωλητήρια, το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαδικτυακή πώληση προϊόντων (e-commerce), τη σύγχρονη και δυναμική στρατηγική προώθησης πολιτιστικών προϊόντων (βιβλία, εκδόσεις, κοσμήματα, εκμαγεία και συλλεκτικά είδη, παιδικά, είδη γραφείου κ.α.), την πολιτική προβολής με καταλόγους και newsletters, την αναβάθμιση των υποδομών των πωλητηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό και POS, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της ταυτότητας και δημιουργίας.
 
Όπως αναφέρθηκε, στον επόμενο μήνα προκηρύσσεται συνεργασία με τράπεζα και μεταφορική, στο επόμενο τρίμηνο η ηλεκτρονική πώληση των εκμαγείων και αντιγράφων και η αποστολή τους θα είναι εφικτή, ενώ ήδη η Διεύθυνση εκδόσεων παρέχει δυνατότητα ψηφιοποιημένων εκδόσεων.
 
«Παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, οι πωλήσεις των πωλητήριων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση και παραμένουν χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή ανά επισκέπτη παίρνουμε έσοδα 0,3 ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσό αυτό είναι υπέρ δεκαπλάσιο, ενδεικτικά στη Γαλλία είναι 7 ευρώ. Ενώ στα εισιτήρια οι τιμές μας είναι κοντά (μέσος όρος εισιτηρίων στην Ελλάδα 10,7 ευρώ και στη Γαλλία 12 ευρώ) στα πωλητήρια η διαφορά μας είναι τεράστια», τόνισε η πρόεδρος του ΤΑΠ.
 
• Ως προς τα αναψυκτήρια, το ΤΑΠ σκοπεύει στην εκμίσθωση αναψυκτηρίων. Όπως αναφέρθηκε, από το τέλος του 2015 και μέχρι σήμερα έκλεισαν εννέα μεγάλα αναψυκτήρια, μεταξύ αυτών της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Λίνδου, της Θεσσαλονίκης και των Μαλλίων, σε άλλα 12 αναψυκτήρια έχουν λήξει οι συμβάσεις, χωρίς να έχουν είτε ανανεωθεί είτε επαναπροκηρυχθεί, άλλα 45 παραμένουν κενά χωρίς πλάνο αξιοποίησης, ενώ δύο προκηρύξεις του 2017 κρίθηκαν άγονες. «Σχεδιάζουμε πολιτική με βασική προτεραιότητα τον επισκέπτη, προκηρύσσοντας νέο δίμηνο», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.
 
• Ως προς την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου, προωθούνται μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνει την επιμέλεια, μελέτη και έκδοση περιοδικών, πρακτικών εκθέσεων, συνεδρίων, τιμητικών τόμων, αρχαιολογικών οδηγών, μονογραφιών κά, ενώ ως προς τις απαλλοτριώσεις, το 2016 εκταμιεύτηκε για πληρωμή απαλλοτριώσεων το ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ και για το 2017, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώθηκε, οι απαλλοτριώσεις θα προχωρούν με βάση την αρχαιότητα του αιτήματος, «όπως είναι το σωστό και δίκαιο», εκτός από περιπτώσεις επείγουσες ή πολύ μεγάλης σημασίας.
 
• Ως προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, η κ. Κονιόρδου δήλωσε, ότι «έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που εκλογικεύει το ζήτημα της χρηματοδότησής του και καθορίζει τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη επιχορήγηση, εφόσον υπάρξει κάποιο έκτακτο θέμα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 30% της τακτικής επιχορήγησης».
 
Ως προς τον Παιδικό Σταθμό και το προσωπικό του, η κ. Κονιόρδου τόνισε «πως είναι στις προθέσεις μας η μεταφορά του στο ΥΠΠΟ» και ότι με τον νέο οργανισμό προβλέπεται τμήμα Παιδικού Σταθμού. «Συνεπώς, οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες», συμπλήρωσε.
 
• Τέλος, ως προς τα εξαιρέσιμα (υπερωρίες αρχαιοφυλάκων και επιδημίες αρχαιολόγων), η κ. Κονιόρδου διευκρίνισε ότι η πληρωμή τους παραμένει στο ΤΑΠ, καθώς «η λογιστική υποδομή είναι έτοιμη» και επειδή «είτε η πληρωμή γίνεται από το ΤΑΠ είτε από το ΥΠΠΟ, οι ίδιοι άνθρωποι θα πιστοποιήσουν το ύψος που πρέπει να καταβληθεί».

Πηγή ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL