Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Με δύο νέες έρευνες, μία τον Μάιο και μία τον Σεπτέμβριο, συνεχίζεται το 2018 η ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Αυτό μας ανακοίνωσε χθες η γενική διευθύντρια της εφορείας Αγγελική Σίμωσι, που μας ξενάγησε στα νέα και τα παλαιότερα ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

Η κ. Σίμωσι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακάλυψη ενός χάλκινου δίσκου και ενός πλαισίου που αντίστοιχό του δεν έχει υπάρξει ξανά, το οποίο, μετά τη ραδιογραφία στην οποία υπεβλήθη, ανέδειξε το σχέδιο ενός βοοειδούς, αντικείμενο το οποίο εικάζεται πως εφαπτόταν, σαν εάν είδος “καπακιού”, στον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Το συγκεκριμένο αντικείμενο και όλα τα νέα ευρήματα που ανελκύστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκονται μέσα σε δεξαμενές αφαλάτωσης.

Εκτίθενται επίσης το χέρι και το τμήμα ενδύματος -κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που ίσως βρίσκονται καταπλακωμένα από τεράστιους λίθινους όγκους. Το χέρι προσομοιάζει με εκείνο που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς είναι σχεδόν ίδιων διαστάσεων.

Στην τελευταία ενάλια ανασκαφή, όπως πρόσθεσε η κ. Σίμωσι, βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα μεταξύ των οποίων πέντε κρανία, το ένα εκ των οποίων έχει πιστοποιηθεί.

Στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Λασκαρίδη παρουσιάζονται επίσης η μαρμάρινη πλάκα ερυθρωπού μαρμάρου από επίστεψη τράπεζας, τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, ένα χρυσό δακτυλίδι, τμήματα από γυάλινα αγγεία, πήλινα σκεύη, ξύλινα τμήματα από το ίδιο το πλοίο, σωλήνας εκροής υδάτων.

Στην έκθεση εκτίθεται το ανασκαφικό ημερολόγιο του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα, που επέβλεψε την έρευνα του 1976 από τον Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερείς περιγραφές εργασιών, σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της.

Η κ. Σίμωσι αναφέρθηκε τέλος και σε ευρήματα ναυαγίου μεταξύ Καλύμνου και Κω που αφορούν μέλη από ένα υπερμέγεθες άγαλμα θωρακοφόρου της ύστερης ελληνιστικής εποχής. Μετά από ανάταξη των μελών, κορμού, δύο ποδιών και μιας κεφαλής το άγαλμα διευκρινίστηκε πως ανήκει σε ιππέα ηγεμόνα που φορά κάλυμμα κεφαλής.

Η γενική διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μίλησε επίσης για την έναρξη της νέας πενταετούς συνεργασίας με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, για ένα σύγχρονο εργαστήριο που δημιουργήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, αλλά και για την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας τους, καθώς, όπως εξήγησε, είναι μεγάλη η ανάγκη άμεσης έκδοσης των δημοσιεύσεων ενός εξαιρετικά αξιόλογου υλικού που έχει έως σήμερα εντοπιστεί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε σε κλειστή εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και Σάββατο και Κυριακή από τις 10.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL