Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Επαναπατρίζονται λάφυρα των Ναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπατρίζονται λάφυρα των Ναζί

Φωτογραφία αρχείου

Είκοσι έξι αρχαία αντικείμενα της μινωικής, της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής επιστρέφουν στην εστία τους και, μετά τη χθεσινοβραδινή τελετή επαναπατρισμού τους στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, θα πάρουν τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου αναμένεται να μεταφερθούν αεροπορικώς τις επόμενες ημέρες.

Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οκτώ πήλινα και ένα λίθινο αγγείο, ένα θραύσμα αγγείου και ένας επιτραπέζιος λύχνος που χρονολογούνται στη μινωϊκή περίοδο, πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνοι κλασικής / ελληνιστικής περιόδου, καθώς και τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Όλα τους μάλιστα προέρχονται από τις αμέτρητες αρχαιότητες που αφαίρεσε παράνομα το 1941 ο Αυστριακός στρατηγός Γιούλιους Ρίνγκελ από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό. Διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας και μετά την κατάκτηση της Κρήτης το 1941 από τη γερμανική Βέρμαχτ, στρατιωτικός διοικητής της με έδρα την Κνωσό, ο Ρίνγκελ λεηλάτησε την περιοχή παρά τις έντονες διαφωνίες ακόμα και των Γερμανών αρχαιολόγων αξιωματικών της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων και παρά τις δραματικές εκκλήσεις του τότε εφόρου αρχαιοτήτων Ν. Πλάτωνα. Ο ίδιος μάλιστα το 1945 παραχώρησε τα "λάφυρά" του στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς προκειμένου να δημιουργηθεί "Κρητική Συλλογή".

Τις αρχαιότητες παρέδωσε χθες ο καθηγητής Πέτερ Σέρερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και αντιπρύτανης Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου, σε μια λιτή, αλλά συμβολικής σημασίας τελετή που διοργάνωσε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πέτερ Σέρερ, έκανε λόγο για άγριες λεηλασίες χωρίς νόμιμο υπόβαθρο, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος όταν το 2008 ανέλαβε επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπισήμιο του Γκρατς, θέλησε να ερευνήσει ποια αντικείμενα των συλλογών συνδέονταν με το γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι επιστροφές τους. Χάρη στις προσπάθειές του και την έρευνα δύο ιστορικών που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την υπόθεση επί τέσσερα χρόνια, έγιναν η ταύτιση, η καταγραφή και η τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων "και τώρα χαιρόμαστε που μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά τα αρχαία αντικείμενα" είπε ο Πέτερ Σέρερ.

Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, μετά την ταύτιση των αντικειμένων, το Πανεπιστήμιο του Γκρατς εξέφρασε εγγράφως προς το υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις κλαπείσες αρχαιότητες στην Ελλάδα. Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης-παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL