Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αρχαίο θέατρο στην Αμφίπολη;

Ξεκινούν ανασκαφές

Θεσσαλονίκη: Στην αναζήτηση αρχαίου θεάτρου στην Αμφίπολη θα προχωρήσουν οι επιστήμονες, ακολουθώντας τα σχετικά ευρήματα δοκιμαστικών τομών που έγιναν από αρχαιολόγους το 1965. Αυτό αναφέρεται στο σχεδίο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αμφίπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, που χθες εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και δεσμεύθηκε πίστωση 20.000 ευρώ.

Στις δοκιμαστικές τομές του 1965, που έγιναν από τον αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη, υπάρχουν οι ισχυρές ενδείξεις ότι στον χώρο της Αμφίπολης υπάρχει και αρχαίο θέατρο. Υπουργείο, Περιφέρεια και δήμος αποφάσισαν να προχωρήσουν στη γεωφυσική και ανασκαφική διερεύνηση, φιλοδοξώντας να εντοπιστεί το αρχαίο θέατρο σε μια συγκεκριμένη αμφιθεατρική θέση, με θέα προς τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και τα βουνά που τον πλαισιώνουν. Αυτό αναφέρεται στη σχετική εισήγηση. Οι τομές του 1965 αποκάλυψαν δυο παράλληλους τοίχους, οι οποίοι ανάμεσά τους είχαν έναν πήλινο αγωγό. Αποκάλυψαν επίσης μια μαρμάρινη διακοσμημένη βάση στήλης, σε αγροτεμάχιο, κοντά στο αρχαίο Γυμνάσιο. Από εκεί περισυλλέχτηκαν λίγα όστρακα αγγείων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ ένας μεγάλος κτιστός αποχετευτικός αγωγός, που αποκαλύφθηκε με την ανασκαφή του Γυμνασίου, ξεκινά από τον χώρο όπου πιθανότατα χωροθετείται το αρχαίο θέατρο και διασχίζει το Γυμνάσιο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε μεγάλο βάθος σώζονται η ορχήστρα και ορισμένες από τις πρώτες σειρές εδωλίων. Η σύμβαση ανάμεσα σε ΥΠΠΟ - ΠΚΜ και δήμο προβλέπει αρχικά να γίνει «γεωφυσική διασκόπηση» από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και στη συνέχεια να γίνουν διερευνητικές δοκιμαστικές τομές στα σημεία που θα υποδειχθούν, ώστε να εντοπιστεί το αρχαίο θέατρο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο