Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεφυλλίζοντας ψηφιακά τον παράνομο Τύπο

Μετά το ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου, την ψηφιοποίηση της "Επιθεώρησης Τέχνης" και του "Πολίτη", ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ προστίθεται στην εργαλειοθήκη της έρευνας της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας

Η Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ σε νέα εποχή

Σπάνιες εκδόσεις από τις σοσιαλιστικές αναζητήσεις των αρχών του 20ού αιώνα, παράνομες εκδόσεις της περιόδου της Κατοχής, εφημερίδες από τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου, έντυπα από την εμπειρία της πολιτικής προσφυγιάς, αντιδικτατορικά φυλλάδια και περιοδικά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα τεκμήρια του ηλεκτρονικού καταλόγου της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ που από χθες είναι προσβάσιμος στην επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες μέσα από τη διεύθυνση https://opac.askiweb.eu/.

Μετά το ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου, την ψηφιοποίηση της "Επιθεώρησης Τέχνης" και του "Πολίτη", ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ προστίθεται στην εργαλειοθήκη της έρευνας της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας μέσα από τις 25.703 εγγραφές που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης του Διαδικτύου, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυναμική της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ και τη διαρκή ανάπτυξή της.

"Η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ είναι μια ειδική βιβλιοθήκη που απευθύνεται σε κοινό που ασχολείται με την πολιτική ιστορία, κυρίως, της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα" επισημαίνει η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Πολίνα Ιορδανίδου, συμπληρώνοντας ότι "διαθέτει ήδη σημαντικές συλλογές πάνω στις συγκεκριμένες θεματικές οι οποίες προέρχονται από δωρεές και από τις προσωπικές βιβλιοθήκες ιστορικών και πολιτικών όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Φίλιππος Ηλιού, ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Μανώλης Κόρακας αλλά και από αυτές αρκετών εμπλεκομένων στην ιστορία της Αριστεράς και των κινημάτων. Υπάρχουν ωστόσο και συλλογές που εκφράζουν την αντίθετη άποψη όπως σειρές αντικομμουνιστικών φυλλαδίων, προκηρύξεων και εντύπων, καθώς και τεκμήρια του αστικού Τύπου στις ταραγμένες περιόδους του 20ού αιώνα. Ικανοποιητική βιβλιογραφία περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ γύρω από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα".

Η βιβλιοθήκη συμπληρώνει τις αρχειακές συλλογές των ΑΣΚΙ, "είναι μια βασική πηγή βιβλιογραφίας για την ιστορία του 20ού αιώνα" λέει η Π. Ιορδανίδου τονίζοντας ότι "στόχος είναι ο διαρκής εμπλουτισμός με νέο υλικό ώστε να συμπληρώνεται η βιβλιογραφία με νέα τεκμήρια. Η προσπάθειά μας είναι να καλύψουμε ιστορικά και την περίοδο της μεταπολίτευσης, οπότε συγκεντρώνουμε αντίστοιχο υλικό για την μετά το 1975 περίοδο. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργοί συγκεντρώνοντας υλικό για την ιστορία που δημιουργείται στην περίοδο που ζούμε τώρα, έτσι που να μη χαθούν τα υλικά που αργότερα θα αποτελέσουν ιστορικά τεκμήρια για την έρευνα της εποχής μας. Έτσι συγκεντρώνουμε υλικό, προκηρύξεις, φυλλάδια, αφίσες, και για τα κοινωνικά προβλήματα και κινήματα της περιόδου όπως το προσφυγικό, τα κινήματα αλληλεγγύης, πολιτικές κινήσεις, φοιτητικό κίνημα, ό,τι δηλαδή αφορά την κοινωνική και πολιτική ζωή σήμερα".

Έτσι προσφέρεται ενα μοναδικό πανόραμα σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις που εκτείνεται με κοινό σημείο αναφοράς τις διανοητικές και πολιτικές διαδρομές του 20ού αιώνα, το οποίο με τη σειρά του αντανακλά τη στρατηγική των ΑΣΚΙ για ανοιχτά αρχεία στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος των ΑΣΚΙ βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό Koha και το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία DHD Software Solutions.

Π.Κρ.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο