Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Στο φως το αρχαίο θέατρο της αρχαίας Θουρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο φως το αρχαίο θέατρο της αρχαίας Θουρίας

Μεγάλος μέρος του θεάτρου της αρχαίας Θουρίας, στη Μεσσηνία, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας, έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε φέτος, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Ξένης Αραπογιάννη.

Το θέατρο της αρχαίας Θουρίας εντοπίστηκε πέρσι στη θέση "Ελληνικά", ενώ κατά τη φετινή έρευνα αποκαλύφθηκαν ολόκληρη η περίμετρος της ορχήστρας, διαμέτρου 15,30 μ., πλήρως ο αγωγός των ομβρίων που περιτρέχει την ορχήστρα καθώς και η πρώτη σειρά των εδωλίων τα οποία βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους. Πίσω από την πρώτη σειρά των εδωλίων εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων.

Στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων, με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους. Αποκαλύφθηκε επίσης τμήμα της νότιας (δεξιάς) παρόδου του θεάτρου.

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν η ανακάλυψη τμήματος της σκηνοθήκης, στην βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, όπου ήλθαν στο φως τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της κινητής σκηνής (αρχ. πήγμα).

Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25 μ. από Β-Ν και 28,20 μ. από Α-Δ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αρχαίας Θουρίας, το θέατρο είναι κατασκευασμένο από υπόλευκο ψαμμιτικό ασβεστόλιθο (πωρόλιθος) και χρονολογείται, κατά μια πρώτη εκτίμηση, στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ η ανακάλυψή του αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας.

Η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Θουρία, πόλη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσσηνία αφού υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη πόλη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη, ξεκίνησε το 2007 και από το 2009 έγινε συστηματική και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Έως τώρα έχουν έρθει στο φως το «Ασκληπείο» της αρχαίας Θουρίας, ενώ από τη δεκαετία του 1970 είχε ανακαλυφθεί θολωτός μυκηναϊκός τάφος και στη συνέχεια τάφοι από το νεκροταφείο των μυκηναϊκών θαλαμωτών τάφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL