Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Για να μην ξεχάσουμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να μην ξεχάσουμε...

Μια μεταλλική αναθηματική στήλη θα "φυτευτεί", στην κυριολεξία, στον κήπο της Βίλας Καπαντζή, που σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπήρξε η ιστορική έδρα του Ε’ Γυμνασίου Αρρένων της πόλης, από το 1939 ώς το 1962, άρα και στη δίσεκτη περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας. Με αυτό το μεταλλικό μνημείο, που θα ανεγερθεί την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα, το ΜΙΕΤ και ο Σύλλογος αποφοίτων του Ε’ Γυμνασίου-Λυκείου, τιμούν τη μνήμη των σαράντα Εβραίων μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου, των οποίων η φοίτηση διακόπηκε βίαια από τους ναζί τον Φεβρουάριο του 1943. Οι μαθητές, ακολουθώντας τη μοίρα της υπόλοιπης ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου, ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου αποφάσισε να απονείμει τιμής ένεκεν το απολυτήριο στον μοναδικό σήμερα επιζώντα, Μωζέ Σεγκούρα, ο οποίος είχε περάσει στην Αντίσταση και διέφυγε έτσι τον εκτοπισμό.

Στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, ο ιστορικός και εκπαιδευτικός Δημήτρης Γουλής, ο οποίος μελέτησε την υπόθεση των Εβραίων μαθητών του σχολείου, θα μιλήσει για τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε σε ιστορικά αρχεία. Μουσικά θα πλαισιώσουν την εκδήλωση οι βιολονίστες Αχιλλέας Καπλανίδης και Ηλίας Ναχμίας με σεφαραδίτικη μουσική.

Στη μεταλλική στήλη που θα ανεγερθεί την Παρασκευή έχει διατρηθεί το κείμενο με το ιστορικό σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, εβραϊκά και αγγλικά. Η στήλη θα παραμείνει ακάλυπτη ώστε να οξειδωθεί από τη βροχή. Τα διάτρητα γράμματα υποδηλώνουν την απουσία. Η οξείδωση την απώλεια και τη φθορά.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου έχουν κληθεί να παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του Ε΄ Γυμνασίου Νίκος Σταμπολίδης και των αποφοίτων του Γιάννης Χατζόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL