Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Από τον Μάιο του 2018 ξαναχτίζεται το Γεφύρι της Πλάκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Μάιο του 2018 ξαναχτίζεται το Γεφύρι της Πλάκας

Οι πρώτοι λίθοι προγραμματίζεται να τοποθετηθούν από τον Μάιο του 2018, οπότε θα ξεκινήσει η τελική φάση «ώσπου να το δούμε να υψώνεται όπως ήταν», τόνισε κατά την επίσκεψή της στο Γεφύρι η υπουργός Πολιτισμού

Στη φάση της "πλήρους αποκατάστασής του" μπαίνει το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση όλων των συνεργαζόμενων φορέων, όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την επίσκεψή της εκεί, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Έτσι μέσα στο καλοκαίρι θα εκπονηθεί η υδραυλική μελέτη (χάρη στη χορηγία της οικογένειας Λούλη) και θα στερεωθούν τα εναπομείναντα μέρη της γέφυρας χάρη στη μελέτη που επιχορηγεί το υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης της πρώτης αυτής Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία χθες αναμενόταν να αξιολογηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει αναλάβει την κατασκευή του κεφαλόδεσμου των πασσάλων του ανατολικού βάθρου.

Στη συνέχεια το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα προχωρήσει στην ανάθεση της στατικής μελέτης, στη συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και στη δημοπράτηση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στο Γεφύρι της Πλάκας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του ποταμού Άραχθου, που συχνά γίνεται ιδιαίτερα ορμητικός. Ο ενδιάμεσος χρόνος αξιοποιείται -και θα αξιοποιηθεί- για την ολοκλήρωση των μελετών.

Οι πρώτοι λίθοι προγραμματίζεται να τοποθετηθούν από τον Μάιο του 2018. Τότε, όπως σημείωσε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα ξεκινήσει η τελική φάση «ώσπου να το δούμε να υψώνεται όπως ήταν».

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα απαραίτητα 5.600.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Το ΥΠΠΟΑ θα συμμετάσχει στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του έργου, όπως και οι υπόλοιποι συμπράττοντες φορείς.

Στην Επιστημονική Επιτροπή το ΥΠΠΟΑ συμμετέχει με δύο μέλη, εισηγείται (μαζί με όλους) τις προδιαγραφές των μελετών και με την ολοκλήρωσή τους καλείται να τις εγκρίνει μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Σύμφωνα όμως με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συντονίζει την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου συμβάλλοντας ενεργά στην υλοποίησή του.

«Ο πολιτισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό έχει γίνει φανερό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ζητούν πια οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες. Κι επειδή οι εποχές είναι τέτοιες, κανένας φορέας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μόνος του. Χρειάζονται συνεργασίες. Αυτό είναι το μήνυμα που υλοποιούμε από τις αρχές του 2015 στο έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Γεφυριού της Πλάκας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε η Λυδία Κονιόρδου.

Κατά την περιοδεία της η υπουργός ακολούθησε μια πολιτιστική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ή προγραμματίζονται νέα έργα αποκατάστασης, αρχαιολογικής διερεύνησης και ανάδειξης ή και να φιλοξενηθούν θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Συναντήθηκε με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους κ.ά., με τοπικούς φορείς καθώς και με τους αρμόδιους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, με σκοπό να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων για τα τυχόν προβλήματα και να επισπεύσει τη λύση τους.

Στο πλαίσιο του οδοιπορικού της στην Ήπειρο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου περιηγήθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους και στα θέατρα της Δωδώνης, της Κασσώπης και στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, τα οποία έχουν συνδεθεί στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών Ηπείρου και έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΑ) για το 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και αφορά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που σχετίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τα πέντε θέατρα της «διαδρομής». Η αποκατάσταση των θεάτρων προβλέπεται να ολοκληρωθεί από το 2019 έως το 2020.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 10.749.400 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το Θέατρο της Δωδώνης και άλλα μνημεία του Ιερού της Δωδώνης είναι 5.000.000 ευρώ, για το Θέατρο της Κασσώπης 1.000.000 ευρώ, για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας με τον αρχαιολογικό του χώρο είναι 749.400 ευρώ, για το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης είναι 2.800.000 ευρώ και για το Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων είναι 1.200.000 ευρώ.

Το οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου συνεχίστηκε σε σημαντικά θέατρα και μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ μαζί με την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και τις τοπικές αρχές επισκέφθηκε την αρχαία Νεκρόπολη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθώς και τον ιερό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, από τα σημαντικότερα μνημεία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που θεμελιώθηκε το 1285.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL