Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ελλάδα - Κίνα συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλάδα - Κίνα συμμαχία

"Η ίδρυση Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του Silo, εδραιωμένο τοπόσημο του Πειραιά, αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πρόθεση της ελληνικής και της κινεζικής πλευράς" διαμηνύει η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Πολιτισμού, στους επίδοξους σεναριογράφους του γνωστού αφηγήματος που θέλει το υπουργείο Πολιτισμού να παρεμποδίζει την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα και στην προκειμένη περίπτωση επιχειρεί να ανατρέψει την παραχώρηση του ΟΛΠ. Και με εμφατικό τρόπο υπογραμμίζει το αυτονόητο, ότι "η διαρκής ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων επιβεβαιώνεται και από το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα".

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο χθες, παραμονή της αναχώρησης του πρωθυπουργού για την Κίνα, με το πρωτοσέλιδο της "Καθημερινής" όπου δημοσιοποιείται η επιστολή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη προς το υπουργείο Ναυτιλίας με την οποία ζητείται να ανακληθεί η παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος του Silo στον ΟΛΠ και να αποδοθεί στο υπουργείο για τη λειτουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Eπιμελώς ωστόσο αποσιωπάται ότι η επιστολή που έστειλε η κ. Βλαζάκη στις 13 Απριλίου στο υπουργείο Ναυτιλίας κοινοποιήθηκε και στον ΟΛΠ, κύριος μέτοχος του οποίου είναι η COSCO.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού γίνεται σαφές ότι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων όχι απλώς δεν αιφνιδιάζει τις δύο πλευρές, και κυρίως την κινεζική, αλλά "συζητείται και σχεδιάζεται" από κοινού, στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Κίνας, Κίνας - Ελλάδας, "η λειτουργία ενός μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομική, τουριστική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής και θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς".

Είναι απορίας άξιο, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, "πώς οι φωνές που εγκαλούν το ΥΠΠΟΑ για ολιγωρία στη δημιουργία του Μουσείου είναι οι ίδιες που προσπαθούν ταυτόχρονα να στρεβλώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ ως αποθαρρυντική των επενδυτικών έργων". Προσθέτει δε ότι "η στενή και απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της κυβέρνησης και της Κίνας σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από την πορεία υλοποίησης των συνεργειών του Έτους Ελλάδας - Κίνας, Κίνας - Ελλάδας".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος επισημαίνει ότι "η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρεία ΟΛΠ Α.Ε. σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία. Σε πνεύμα συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ και με την εταιρία ΟΛΠ Α.Ε. εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά". Υπενθυμίζει δε ότι "η αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής".

Η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ενημερωθεί ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων σε κτήριο που δεν ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και, δεδομένου του ενδιαφέροντός της για τη δημιουργία του, όχι μόνο βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την ελληνική πλευρά, αλλά έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχει στη χρηματοδότησή του.

Η ιστορία της δημιουργίας Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων δεν είναι σημερινή. Ξεκίνησε προ δεκαετίας στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιώς, που σχεδίασε ο ΟΛΠ για την ανάπλαση και ανάδειξη της Ακτής του Πειραιά. Ήδη από την περίοδο 2011 -2012 έχει εγκριθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα του μουσείου και έχει διεξαχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κόστους περίπου 200.000 ευρώ, και παράλληλα για δύο χρόνια εκπονήθηκε η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Αν από τότε είχε παραχωρηθεί το Silo από τον ΟΛΠ στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα απαιτούνταν σήμερα αυτές οι διαδικασίες.

Για το θέμα έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις υιοθετώντας το δημοσίευμα της "Καθημερινής" τόσο ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρης Καμμένος όσο και η υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL