Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Και μετρό, και αρχαιότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Και μετρό, και αρχαιότητες

Το πράσινο φως για τη διατήρηση και την ανάδειξη Αγία Σοφία του μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του. Η πλατεία και οι αρχαιότητες που βρίσκονται στη βόρεια είσοδο του σταθμού θα διατηρηθούν κατά χώραν, εκτός από τμήμα ενός κρηναίου οικοδομήματος το οποίο θα μεταφερθεί και θα επανατοποθετηθεί. Στη νότια είσοδο, η πλατεία θα αποσπαστεί προσωρινά και θα επανατοποθετηθεί σε διαφορετικό επίπεδο του σταθμού ώστε οι επιβάτες του να μπορούν να τη βλέπουν.

"Βρέθηκε η βέλτιστη δυνατή λύση, ώστε και ο σταθμός να μείνει αλώβητος, και τα αρχαία να αναδειχτούν" είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι τροποποιήσεις του σταθμού προκειμένου να συνυπάρξει με τις σημαντικές αρχαιότητες και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του περίφημου βυζαντινού δρόμου Decumanus, τμήμα του οποίου θα διατηρηθεί μόνο στον σταθμό Βενιζέλου, αφού το τμήμα που βρισκόταν στο σταθμό Αγία Σοφία έχει αποσπαστεί πριν από χρόνια και εκεί μεταφέρθηκε ο παντορροϊκός αγωγός της πόλης. Έτσι τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν με το θέμα του Decumanus να απασχοληθεί ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα εξετάσει και άλλα θέματα αποσπασμένων αρχαιοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL