Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκθεση για τη «σκοτεινή επταετία»

Στην έκθεση που διοργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η δικτατορία των συνταγματαρχών μέσα από τεκμήρια της εποχής που προέρχονται από ελληνικά και ξένα, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία

Πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών, της οργανωμένης αντίστασης στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό αναδεικνύει η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε, στις 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: Η δικτατορία των συνταγματαρχών» περιλαμβάνει τεκμήρια όπως φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, που προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2014, με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Για τις ανάγκες της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε μια νέα θεματική ενότητα, η οποία αφορά αποκλειστικά τη σκοτεινή επταετία στην πόλη. Τα τεκμήρια προέρχονται από το υλικό που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία Χώρου Μνήμης για τον Αντιδικτατορικό Αγώνα, στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης.

Τη διοργάνωση έχουν από κοινού το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η διάρκειά της θα είναι έως τις 30 Ιουνίου και οι ημέρες και ώρες λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 6.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια