Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Νηίθ, η δημιουργός του κόσμου στο Αθέατο Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νηίθ, η δημιουργός του κόσμου στο Αθέατο Μουσείο

Η "μοναδική και μυστηριώδης" Νηίθ, η δημιουργός του κόσμου, αναδύθηκε χθες από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αίθουσα του Βωμού όπου θα παραμείνει έως την Κυριακή 22 Μαΐου, συστείνοντας στους επισκέπτες του την πανίσχυρη και αρχέγονη αιγυπτιακή θεότητα που λατρευόταν στη χώρα του Νείλου από την 4η χιλιετία π.Χ έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Η "Μεγάλη Νιήθ, δημιουργός του κόσμου" είναι το νέο έκθεμα της επιτυχημένης δράσης του ΕΑΜ Αθέατο Μουσείο, που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Στην προκειμένη περίπτωση, στην Αίθουσα του Βωμού εκτίθεται ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της θεότητας Νηίθ, η λατρεία της οποίας εισήχθη μάλλον από τη Λιβύη και κυριάρχησε στην πόλη Σαΐς. Τη θεωρούσαν θεά-παρθένα, αλλά και ταυτόχρονα μητέρα του θεού Ρα. Η θεά Nηίθ αντιστοιχούσε προς τη θεά Αθηνά των αρχαίων Ελλήνων, απεικονιζόταν κι εκείνη οπλισμένη και έφερε το στέμμα τής Κάτω Αιγύπτου στο κεφάλι. Αργότερα ταυτίστηκε με την Αθώρ και την Ίσιδα.

Τις Παρασκευές 7 και 28 Απριλίου και τις Κυριακές 23 Απριλίου και 7 Μαΐου τους επισκέπτες του Αθέατου Μουσείου θα υποδέχονται την αίθουσα του Βωμού στη 1 το μεσημέρι αρχαιολόγοι του ΕΑΜ οι οποίοι θα συνομιλήσουν μαζί τους για τη μυστηριώδη Νηίθ, τη γηραιότερη από τους θεούς, και τις ποικίλες όψεις τής θρησκευτικής λατρείας στη μαγική γη του Νείλου.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 213 214 4891).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL