Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πενήντα χρόνια μετά

Οι 47 ανακοινώσεις παλιότερων και νεότερων ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, της περιόδου που θα παρουσιαστούν, φιλοδοξούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση πεδίων και θεματικών, όπως π.χ. ο διεθνής αντίκτυπος της δικτατορίας, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της και οι εξελίξεις στην οικονομία...

Νέες προσεγγίσεις και καινούργιες κατευθύνσεις της έρευνας ως προς τη δικτατορία των συνταγματαρχών επιχειρεί να αποτυπώσει, πενήντα χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, το συνέδριο που διοργανώνουν από σήμερα έως και το Σάββατο, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Οι 47 ανακοινώσεις παλιότερων και νεότερων ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, της περιόδου που θα παρουσιαστούν, φιλοδοξούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση πεδίων και θεματικών, όπως π.χ. ο διεθνής αντίκτυπος της δικτατορίας, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της και οι εξελίξεις στην οικονομία, οι διεργασίες στο εσωτερικό της, τα δημόσια/τεχνικά έργα και οι πολιτικές του χώρου, οι πολιτισμικές δράσεις και η αμφισβήτηση, ο ρόλος της Εκκλησίας, οι πολλαπλές στάσεις απέναντι στο καθεστώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η «στιγμή» της μετάβασης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα με το συνέδριο, στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα επαναληφθεί η έκθεση που είχε οργανωθεί από τους ίδιους φορείς το 2007 με σπάνια τεκμήρια της περιόδου της δικτατορίας και του αντιδικτατορικού αγώνα, προερχόμενα κυρίως από τις συλλογές των ΑΣΚΙ, προσωπικών αρχείων αγωνιστών της περιόδου, πολιτικών φορέων, αντιδικτατορικών ομάδων, νεολαιίστικων οργανώσεων, καθώς και από μία πολύ μεγάλη συλλογή ελληνικού και ξένου αντιδικτατορικού τύπου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια