Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μνημείο για την Ποντιακή Γενοκτονία στον Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημείο για την Ποντιακή Γενοκτονία στον Πειραιά

Ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων θα αποκτήσει η Πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά, καθώς το “πράσινο φως” σε τροποποιημένη μελέτη ήπιων παρεμβάσεων για την ανάπλαση της Πλατείας έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Στην περιοχή δεν υπάρχουν ορατές αρχαιότητες και δεν διασώζονται ίχνη του Κονώνειου Τείχους.

Το γλυπτό, έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη, κατασκευασμένο από ίνοξ κυλίνδρους και ελατήρια που μοιάζουν εξωτερικά σαν ένα μεγάλο κύμα που δημιουργεί μικρότερα, σηματοδοτεί τόσο το ταξίδι που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, όσο και τους νεκρούς της γενοκτονίας.

Ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει αντικείμενα όπως η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και κλειδαριές από λουκέτα των κλειστών σπιτιών που άφησαν πίσω τους οι Πόντιοι. Στη βάση του γλυπτού θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου.

Η μελέτη, που είχε συζητηθεί ξανά την περασμένη βδομάδα στο ΚΑΣ και είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία, "πέρασε" με αλλαγές από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, λόγω της γειτνίασης της πλατείας Αλεξάνδρας με την οικία Πατσιάδου, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

*Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης των φθορών του ιστορικού φρουρίου στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων και αξιοποίησης των εσωτερικών χώρων του. Το έργο αποκατάστασης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ η μελέτη στηρίζεται σε ερευνητικό έργο διάρκειας δύο ετών που εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του ετοιμόρροπου ιερού ναού Αγίων Αποστόλων που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ θα υπογραφεί και προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση του φρουρίου της Χώρας Σφακίων και τη διαμόρφωση του αλσυλλίου της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL