Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στη Θεσσαλονίκη για τα νέα ευρήματα / ΚΑΣ: Αυτοψία στο μετρό την Παρασκευή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Θεσσαλονίκη για τα νέα ευρήματα / ΚΑΣ: Αυτοψία στο μετρό την Παρασκευή

Aυτοψία μεθαύριο Παρασκευή θα πραγματοποιήσει η ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις δύο εισόδους του σταθμού Αγία Σοφία του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου στη διάρκεια κατασκευής εντοπίστηκαν πολύ σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες. Πρόκειται για τα υπολείμματα δύο ημικυκλικών πλακόστρωτων πλατειών του 6ου μ.Χ. αιώνα που περικλείονταν από στοές στις οποίες πιθανότατα λειτουργούσαν καταστήματα και εργαστήρια.

Το νέο μνημειακό σύνολο εντοπίστηκε στη διασταύρωση της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου Decumanus Maximus με τον δρόμο Cardo και βρίσκεται πάνω στον άξονα δύο σημαντικών παλαιοχριστιανικών μνημείων, της Βασιλικής της Αχειροποιήτου και της επισκοπικής Βασιλικής, στη θέση του ναού της Αγίας Σοφίας.

Το επείγον του ζητήματος έθεσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη επισημαίνοντας ότι "προκειμένου να συζητήσουμε καλύτερα το θέμα, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτοψία, κατά την οποία μπορεί να γίνει και επιτόπου συζήτηση με την Αττικό Μετρό, που δεν έχει ακόμα καταθέσει τη μελέτη διαμόρφωσης των δυο εισόδων του σταθμού, ενώ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα μπορεί να πει την άποψή της".

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "οι πολύ σημαντικές αρχαιότητες είναι στις κύριες εισόδους, που πρέπει να δούμε πώς θα διασωθούν, αλλά και με ποιο τρόπο η ζωή των κατοίκων στη Θεσσαλονίκη να μην διαταραχθεί. Είναι ένα δύσκολο θέμα, γι' αυτό πρέπει κανείς να έχει επισκεφθεί τον χώρο".

Στη λύση της αυτοψίας συνεπικούρησε και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, που επισκέφθηκε πρόσφατα τον χώρο των ευρημάτων, τα οποία χαρακτήρισε "καταπληκτικά", και έδωσε παράλληλα την είδηση ότι βρέθηκε, μόλις τώρα, ένα ψηφιδωτό εκπληκτικής τέχνης, ίσως του 5ου ή των αρχών του 4ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL