Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Θυρανοίξια του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θυρανοίξια του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας

Σε ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Άργους, που την περίοδο της διακυβέρνησης Καποδίστρια φιλοξένησε τους στρατώνες, στεγάζεται από σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, που ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του στο κοινό παρουσιάζοντας εκθέματα όπως κεραμικά, γλυπτά, νομίσματα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και διαφόρων ειδών μικροαντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως και τους νεότερους χρόνους.

Παρουσιάζονται παράλληλα ευρήματα από άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως το Ναύπλιο, η Ανδρίτσα, το Κεφαλάρι, ο Χώνικας, το Πλατανίτι, ο Μέρμπακας, η Τίρυνθα, το Λυγουριό, η Τραχειά, η Ερμιονίδα και τα νησιά του Αργολικού.

Ο εκθεσιακός χώρος καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο της δυτικής πτέρυγας του συγκροτήματος και η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις κύριες ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μια αυτοκρατορία γεννιέται», παρουσιάζονται η βυζαντινή αυτοκρατορία και η νέα θρησκεία του χριστιανισμού. Ξεχωρίζουν εκθέματα όπως τα ψηφιδωτά με την προσωποποίηση του φθινοπώρου και την απεικόνιση νικηφόρου άρματος.

Στη δεύτερη ενότητα, που πραγματεύεται τη μετάβαση στον Μεσαίωνα, φιλοξενούνται μολύβδινες σφραγίδες Βυζαντινών αξιωματούχων που βρέθηκαν στα νησάκια του Αργολικού, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας, μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Η τρίτη ενότητα, με τίτλο «Η μεσοβυζαντινή Αργολίδα», που συγκεντρώνει την πλειονότητα των εκθεμάτων, οργανώνεται σε τρεις μεγάλες υποενότητες.

Στην πρώτη, που επικεντρώνεται στην Εκκλησία, ο χώρος είναι διαμορφωμένος ως μικρό παρεκκλήσι, με σημαντικές κτητορικές και αφιερωματικές επιγραφές στην είσοδό του και στο εσωτερικό του μαρμάρινα μέλη και τοιχογραφίες.

Στη δεύτερη υποενότητα, με τίτλο «Στην αγορά της βυζαντινής Αργολίδας», παρουσιάζονται εκθέματα που χρησίμευαν στις ποικίλες συναλλαγές και το εμπόριο. Στην τρίτη υποενότητα παρουσιάζεται η ζωή στο βυζαντινό σπίτι με αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που χρησιμοποιούνταν στην αποθήκευση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των τροφών. Παρουσιάζονται, επίσης, χαρακτηριστικά αντικείμενα ένδυσης, καλλωπισμού και ψυχαγωγίας.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, με τίτλο «Αργολίδα: ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών της περιοχής.

Στην υποενότητα των Σλάβων παρουσιάζονται εργαλεία, στοιχεία ένδυσης και κοσμήματα κυρίως από το σλαβικό νεκροταφείο της Μάκρης στην Αρκαδία, που αποκαλύφθηκε το 2009 από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με τα χαρακτηριστικά χειροποίητα ή αργού τροχού αγγεία από την Τίρυνθα, το Άργος και τα σλαβικά νεκροταφεία της Ασέας και της Μάκρης.

Στους Φράγκους εξέχουσα θέση έχει ο θησαυρός φραγκικών νομισμάτων που βρέθηκε στο Άργος, καθώς και τα χαρακτηριστικά ιταλικά αγγεία πρωτομαγιόλικα και αρχαϊκής μαγιόλικα.

Οι Βενετοί αντιπροσωπεύονται από τον φτερωτό λέοντα και οικόσημα αξιωματούχων, νομίσματα και κεραμική, όλα προερχόμενα από το μεγάλο κέντρο της εποχής, το Ναύπλιο.

Οι Αρβανίτες παρουσιάζονται μέσω διαδραστικής εφαρμογής που εστιάζει σε αρβανίτικα επώνυμα και τραγούδια, καθώς και σε χαρακτηριστικές αρβανίτικες συνταγές της Αργολίδας. Η ενότητα κλείνει με τους Οθωμανούς και έμφαση σε δύο καθημερινές συνήθειες που έχουν τις απαρχές τους στον 17ο αιώνα: το κάπνισμα με την παρουσίαση χαρακτηριστικών λουλάδων και την κατανάλωση καφέ με μικρά κύπελλα εργαστηρίων της Κιουτάχειας.

Στον σχεδιασμό του μουσείου, που θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, υπήρξε μέριμνα για τη δημιουργία ξεχωριστής αίθουσας για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Έως και τις 31 Μαρτίου το εισιτήριο θα είναι 2 ευρώ και από την 1η Απριλίου 4 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL