Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Κουβεντιάζοντας για τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουβεντιάζοντας για τον πολιτισμό

Χαλαρή ατμόσφαιρα, κουβέντες γύρω από τα επίμαχα θέματα του πολιτισμού, και η υπέροχη θέα της Ακρόπολης, έδωσαν τον τόνο προχθές το βράδυ στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το οποίο επέλεξε η υπουργός Πολιτισμού για την άτυπη συνάντηση γνωριμίας με καλλιτέχνες - συνεργάτες της από τη μακριά διαδρομή της στο θέατρο, επικεφαλής των εποπτευμόμενων φορέων και οργανισμών, διοικητικά στελέχη του υπουργείου αλλά και δημοσιογράφους. Ειδήσεις δεν έβγαλε η υπουργός, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων. Από την πλευρά της επέμεινε θεσμικά παραπέμποντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο και για το νομοσχέδιο της ΑΕΠΙ μίλησε, και για το ΤΑΠ και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων "Συλλογή Φοίβος Ανωγειανάκης" αναφέρθηκε, αλλά και στον νέο οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πηγαδάκι των δημοσιογράφων, έχοντας πλάι της τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη, και τον διευθυντή του γραφείου της Βαγγέλη Πολίτη, για το νομοσχέδιο για την ΑΕΠΙ υπήρξε αρκετά φειδωλή, σε σχέση τουλάχιστον με το θέμα του επιτρόπου.

“Ακούσαμε τους εμπλεκόμενους φορείς κι ό,τι εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον το εντάξαμε στο νομοσχέδιο" είπε προσθέτοντας ότι "δεν είναι εύκολο να βρεις μια νομική διατύπωση η οποία θα είναι αποδεκτή και εν ισχύν". Για το ΤΑΠ παραδέχτηκε ότι "δεν έχει κόσμο για να γίνουν τα περίφημα πωλητήρια", ωστόσο τόνισε ότι ο νέος οργανισμός έχει σειρά μετά τον νέο οργανισμό του υπουργείου. "Στο προσχέδιο έγιναν προτάσεις, έγινε επεξεργασία και θα κατατεθεί σε διαβούλευση, είπε τονίζοντας ότι "γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες".

Αναφέρθηκε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων επισημαίνοντας ότι "βρήκαμε την καλύτερη λύση και σε συναίνεση με όλους".

Ιδρυτικό μέλος του Μουσείου η ίδια από την εποχή του Φοίβου Ανωγειανάκη και της Έλλης Νικολαΐδου, τόνισε ότι "το Μουσείο δεν είναι κάτι νεκρό, αφορά κάτι ζωντανό, εδώ στο κέντρο δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όμως εγώ, που έχω υπηρετήσει σ' όλη την Ελλάδα, ξέρω τι είναι η παραδοσιακή μουσική, δεν είναι κάτι φολκλόρ". Αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό μέρος του Μουσείου, το οποίο "έχει σταματήσει", αλλά και στη συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον "πυρήνα για ένα Εθνομουσικολογικό Κέντρο Έρευνας - Καταγραφής". "Να είστε σίγουροι, τόνισε ότι "η πρόθεσή μου είναι ειλικρινής, καθαρή, δεν υπάρχει καμία σκιά προθέσεων κανένα συμφέρον, δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, δεν αισθάνομαι κανένα πολιτικό κόστος".

Στο κάλεσμα της υπουργού Πολιτισμού ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων οι Άγγελος Δεληβοριάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κουμεντάκης, Μίλτος Λογιάδης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Στέφανος Τσιαλής, Δημήτρης Παντερμαλής, Νίκος Σταμπολίδης, Τζένη Βελένη, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βασίλης Πουλατζάς, Θόδωρος Αμπαζής, Μαριάνα Κάλμπαρη, Δημήτρης Σεβαστάκης, Γιώργος Κουρουπός, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Γιώργος Κιμούλης, Μαρία Κανελλοπούλου, Ρήγας Αξελός, Αιμιλία Υψηλάντη, Νίκος Καραθάνος, Αγλαΐα Παππά, Χρήστος Λούλης, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL