Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Επαναπατρίζεται τμήμα σαρκοφάγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπατρίζεται τμήμα σαρκοφάγου

To αριστερό τμήμα σαρκοφάγου, που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, γύρω στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ., το οποίο είχε κατασχεθεί στις 14 Ιανουαρίου από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη

Το συγκεκριμένο θραύσμα, που ήταν διαθέσιμο προς πώληση από την Γκαλερί Royal Athena, αποτυπώνεται σε polaroid φωτογραφία, σε φωτογραφικό αρχείο που κατασχέθηκε στα χέρια γνωστού Ιταλού αρχαιοκάπηλου, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ως αποδεικτικό στοιχείο παράνομης διακίνησης πολλών αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό τους. Η σαρκοφάγος θα επιστρέψει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το τμήμα της σαρκοφάγου που παραδόθηκε στο προξενείο προέρχεται από αττικό εργαστήριο και σώζεται μαζί με το κυματιοφόρο γείσο της, ενώ στο σώμα της σαρκοφάγου εικονίζεται σκηνή μάχης με μια όρθια γυμνή ανδρική φιγούρα, αριστερά, να παρακολουθεί τη σκηνή. Στη συμπλοκή συμμετέχει ένας ιππέας που κινείται προς τα δεξιά, έτοιμος να επιτεθεί με ένα ρόπαλο που κραδαίνει στο δεξί χέρι. Διακρίνεται επίσης η κεφαλή δεύτερης ανδρικής μορφής - πολεμιστή, που είναι αντιμέτωπος με τον ιππέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL