Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ο αυτοκράτορας Αδριανός στο Μουσείο της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αυτοκράτορας Αδριανός στο Μουσείο της Ακρόπολης

Αφιέρωμα στον Ρωμαίο αυτοκράτορα που ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας παρουσιάζει το Μουσείο από μεθαύριο Κυριακή μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου

Την άνοδο στον θρόνο του Αδριανού, του αυτοκράτορα που ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επέλεξε να υπενθυμίσει το Μουσείο της Ακρόπολης με μια ιδιαίτερη δράση, που συνδυάζει την παρουσίαση ενός ξεχωριστού εκθέματος με την προβολή ενός κατατοπιστικού βίντεο. Όσοι επισκεφτούν το Μουσείο από μεθαύριο Κυριακή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο ισόγειο, τη μουσειακή παρουσίαση του πορτρέτου του Αδριανού, που βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού το 1933 και προέρχεται από τη συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παράλληλα με την προβολή ενός βίντεο παραγωγής του Μουσείου σε κείμενα του Δημήτρη Παντερμαλή και εικόνα - επεξεργασία του Κώστα Αρβανιτάκη, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.

Όπως τεκμαίρεται από το πορτρέτο, ο Αδριανός είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου, με το βλέμμα του να αποστρέφεται τα επίγεια και ατενίζει προς τον ουρανό. Το στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φέρει έμβλημα τον αετό του Διός. Αυτός ο "πολιτικός στέφανος" χαρακτηρίζει τον αυτοκράτορα ως σωτήρα των πολιτών.

Ανέβηκε στον θρόνο πριν από 1.900 χρόνια και, μεταξύ άλλων, το 131-2 μ.Χ. κάλεσε τις ελληνικές πόλεις να μετάσχουν σε ένα μόνιμο "Συνέδριο Πανελλήνων" με έδρα την Αθήνα και σκοπό την αναβίωση της κλασικής Ελλάδας και την ενίσχυση του γοήτρου των Ελευσινιακών Μυστηρίων. Ο ίδιος λατρεύτηκε ως πανελλήνιος.

Ένα πολύ σημαντικό κτήριο του Αδριανού στην Αθήνα ήταν το Πάνθεον, όπου ήταν αναγεγραμμένες αναφορές για όλα τα ιερά κτήρια, τα αναθήματα και τις δωρεές του αυτοκράτορα προς τις πόλεις των Ελλήνων αλλά και των βαρβάρων. Το Πάνθεον ταυτίστηκε με τα εντυπωσιακά ερείπια ενός τρίκλιτου ναού στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Παράλληλα, στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στη Αγορά και την Ακρόπολη, έχτισε σε μια έκταση 10.000 τ.μ., το περίφημο συγκρότημα της Βιβλιοθήκης που διέθετε, εκτός από το τριώροφο βιβλιοστάσιο, αναγνωστήρια, χώρους διδασκαλίας, στοές για φιλοσοφικούς περιπάτους, κήπους και τεχνητή λιμνούλα για αναψυχή. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο πανεπιστημιακών σπουδών αντάξιο της φήμης της αρχαίας Αθήνας στα γράμματα και τις επιστήμες.

Ο Αδριανός αντιμετώπισε το θέμα της υδροδότησης της νέας Αθήνας κατασκευάζοντας ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που μετέφερε τα άφθονα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας στον Λυκαβηττό. Εκεί χτίστηκε δεξαμενή 500 κυβικών μέτρων, η οποία επενδύθηκε με πρόσοψη από τέσσερις ιωνικούς κίονες. Η αναμνηστική επιγραφή που χαράχτηκε στο επιστύλιο βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο.

Έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τα Ελευσίνια Μυστήρια, στα οποία μυήθηκε και ο ίδιος από την πρώτη επίσκεψή του το 124 μ.Χ. Για να διευκολύνει, μάλιστα, την πορεία της Ιερής Πομπής προς το ιερό, κατασκεύασε μνημειακή γέφυρα στον Ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος συχνά πλημμύριζε, και είναι μία από τις ελάχιστες γέφυρες που σώθηκαν από την αρχαιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL