Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Η νεροποντή αποκάλυψε γλυπτό του 3ο αιώνα μ.Χ στην Ιεράπετρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νεροποντή αποκάλυψε γλυπτό του 3ο αιώνα μ.Χ στην Ιεράπετρα

Ένα ρωμαϊκό γλυπτό ανεκτίμητης αξίας έφεραν στην επιφάνεια οι πρόσφατες νεροποντές που έπεσαν στην Ιεράπετρα της Κρήτης της προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου Χρύσας Σοφιανού, «η νεαρή Ρωμαία αρχοντοπούλα ίσως να διακοσμούσε κάποια έπαυλη, η είχε χρησιμοποιηθεί ως επιτύμβιο σε κάποιον Ρωμαϊκό τάφο».

Σημειώνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου βρέθηκε από νεαρό αγρότη, ο οποίος παρέδωσε τον «αρχαιολογικό θυσαυρό» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

«Πρόκειται για την κεφαλή ενός γυναικείου αγάλματος, η οποία είναι πολύ καλής τέχνης, καλοδιατηρημένη, με μια περίπλοκη κόμμωση, η οποία μας επιτρέπει να το χρονολογήσουμε με την πρώτη ματιά στον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιεράπετρα δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχουμε όμως και άλλα ευρήματα του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ.

» Το γλυπτό θα πρέπει να μεταφερθεί στα εργαστήρια μας στον Άγιο Νικόλαο να καθαριστεί, να συντηρηθεί και θα επιστραφεί για να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας. Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί θα το μελετήσουμε και τότε θα μπορέσουμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερα πράγματα. Φαίνεται πάντως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό κομμάτι» δήλωσε η κα Σοφιανού,

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το εν λόγω αρχαιολογικό εύρημα είναι διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL