Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Αλέξανδρος Μάντης

Βαθύς γνώστης των μνημείων της Ακρόπολης και με σημαντική συνεισφορά στη μελέτη του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, ο Αλέξανδρος Μάντης πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 2.30 μ.μ., στον ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι.

Γεννημένος το 1947, σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του με έρευνες και υποτροφίες στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης (1976-1978, 1988-1989), στο Βρετανικό Μουσείο (1986) και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (1979).

Από το 1979 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ από το 1983 έως το 2001, που υπηρέτησε στην Ακρόπολη, του δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στα μνημεία και στη γλυπτική της Ακρόπολης και της νότιας κλιτύος, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, να οργανώσει τη συλλογή και την έκθεση των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως και να προωθήσει το έργο της ενοποίησης της βόρειας και νότιας κλιτύος της Ακρόπολης. Τον Νοέμβριο του 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε πριν από μερικά χρόνια και στη θητεία του συνέβαλε ιδιαίτερα για τη μεταφορά των γλυπτών από το παλαιό στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως και για την κωδικοποίηση των διεσπαρμένων μελών από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Είχε πλήθος δημοσιεύσεων που εστίασαν κυρίως στη θεματική αποκατάσταση των κατεστραμμένων μετοπών του Παρθενώνα από τον βομβαρδισμό του Μοροζίνη και την έκρηξη του 1967.

Δείτε όλα τα σχόλια