Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Λέχαιο: Το αρχαίο Λιμάνι συνεχίζει να μας εκπλήσσει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέχαιο: Το αρχαίο Λιμάνι συνεχίζει να μας εκπλήσσει...

Τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου επιβεβαίωσαν οι υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τέταρτη χρονιά, τον περασμένο Οκτώβριο - Νοέμβριο, από το Lechaion Harbour Project, που αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, το λιμάνι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου.

Τη φετινή περίοδο η ανασκαφική ομάδα πραγματοποίησε για πρώτη φορά λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις σε τμήμα της αποβάθρας, μήκους 117 μ. και πλάτους 5,4 μ., στον εσωτερικό λιμένα, νότια του διαύλου εισόδου. Η πλήρης αποτύπωσή της και η τεκμηρίωση συσχετίστηκε με τις λιμενικές κατασκευές του εξωτερικού λιμένα που ανασκάφηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αποτυπώθηκαν επίσης τα κατάλοιπα μνημειακής κατασκευής διαστάσεων 9 x 9 μ. που σώζεται σε ύψος 3 δόμων, η οποία βρίσκεται στο μέσο της κεντρικής λιμενολεκάνης, ενώ διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του μόλου και αποκαλύφθηκαν 40 δοκοί in situ (μέγιστο σωζόμενο ύψος 1,30 μ., με διάμετρο περίπου 0,18 μ. έκαστη) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου. Η κατασκευή φαίνεται να οριοθετεί τμήμα λιθοδομής, τα κατάλοιπα της οποίας σώζονται επίσης. Η μελέτη των σωζόμενων ξύλινων δομικών στοιχείων καθώς και η πιθανή παρουσία και άλλων οργανικών καταλοίπων στην περιοχή θα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την ύστερη αρχαιότητα.

Επίσης, στο βορειοανατολικό τμήμα του διαύλου εισόδου πραγματοποιήθηκε υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23,4 μ., η οποία φαίνεται να οριοθετεί το ανατολικότερο και το βορειότερο άκρο του μετώπου του αρχαίου λιμένα. Αποτελείται από ευμεγέθεις δόμους, σε πολλούς από τους οποίους οι μολυβδοχοημένοι μεταλλικοί σύνδεσμοι σώζονται ακέραιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL