Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Η περιπέτεια ενός θησαυρού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η περιπέτεια ενός θησαυρού

Τη δικαστική συμβολή χρειάστηκε η διεκδίκηση από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενός πολύτιμου θησαυρού της Κριμαίας που φιλοξενήθηκε σε ολλανδικό μουσείο το 2014, πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση στην περιοχή. Μετά από μια απίστευτη περιπέτεια, δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάνθηκε τελικά να επιστραφεί ο θησαυρός στην Ουκρανία. Πρόκειται για αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ των οποίων ένα σκυθικό κράνος ηλικίας 2.400 χρόνων, κινέζικες κοσμηματοθήκες της δυναστείας Χαν, περίτεχνες πόρπες, πολύτιμοι λίθοι και χρυσές θήκες σπαθιών.

Η ιστορία ξεκινά το 2014, όταν το ολλανδικό μουσείο Allard Pierson φιλοξένησε θησαυρούς από την Κριμαία σε μία έκθεση με τίτλο «Η Κριμαία: χρυσός και μυστικά της Μαύρης Θάλασσας». Εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης ωστόσο τα εκθέματα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μυστικό μέρος έως ότου ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους.

Όταν Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χερσόνησο με αποτέλεσμα την προσάρτησή της, ήταν ασαφές σε ποιον θα έπρεπε τελικά να επιστραφούν τα εκθέματα μετά το τέλος της έκθεσης το καλοκαίρι του 2014.

Οι επιμελητές στην Κριμαία υπενθύμιζαν ότι τα συμβόλαια για τον δανεισμό των εκθεμάτων κλείστηκαν μεταξύ μουσείων και όχι μεταξύ κρατών, κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να επιστραφούν στη ρωσική πλέον Κριμαία. Ωστόσο το Κίεβο διεκδίκησε και αυτό τους θησαυρούς ισχυριζόμενο ότι είναι κρατική περιουσία. Στην αντιδικία αναμείχθηκε και η Ρωσία, καθώς ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού προειδοποίησε ότι μία απόφαση υπέρ της Ουκρανίας θα ισοδυναμούσε με κλοπή.

Οι Ολλανδοί δικαστές κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τους ουκρανικούς νόμους περί πολιτισμικής κληρονομιάς για να ξεκαθαρίσουν στο όνομα τίνος υπεγράφησαν τα συμβόλαια με το μουσείο Allard Pierson, το οποίο απέφυγε να εμπλακεί στη διαμάχη, καθώς μεταξύ άλλων το κόστος αποθήκευσης των θησαυρών είναι πολύ υψηλό. Πιθανολογείται πως η δικαστική απόφαση δεν θα είναι τελεσίδικη καθώς μπορεί να ασκηθεί έφεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL